BiH
29

Zamjenik reisu-l-uleme: Paljenje kapele doživljavamo kao napad na Islamsku zajednicu!

Piše: Am. Dž.
Husein ef. Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husein ef. Smajić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik reis-ul-uleme i predsjedatelj Međureligijskog vijeća BiH, muftija sarajevski Husein ef. Smajić osudio je u razgovoru za Klix.ba vandalski čin paljenja katoličke kapele u Gradišću kod Zenice.

"Mi u Međureligijskom vijeću BiH imamo organizaciju koja nadzire sve događaje ovog tipa, dakle napade na vjerske objekte. Tamo gdje se napad desi, sve vjerske zajednice koje su prisutne na tom lokalitetu, izađu i osude taj čin. To se pokazalo kao veoma dobar angažman u posljednje četiri godine", rekao je Smajić za Klix.ba.

Ističe da je zajedničkim izlascima i osudama ove vrste vandalizma značajno umanjen njihov broj na području BiH.

"Najčešće su to vandalska djela iz koristoljublja, ali kada nam se desi slučaj kao što je paljenje kapele u Zenici, onda mi to najozbiljnije shvatimo i osudimo. Hoćemo da pošaljemo poruku da nam nije drago to što se dešava, bez obzira kojoj se to vjerskoj zajednici desilo. Mi to osjećamo kao da se desilo Islamskoj zajednici", rekao je Smajić.

Naglašava da počinioci ovih vandalskih djela nikada ne budu kažnjeni u mjeri u kojoj bi trebali.

"U posljednje vrijeme vršimo pritisak na naše istražne organe i sudove da se pooštre kazne. Da to ne budu samo prekršajne kazne, nego i krivična djela. Nažalost, takvi činovi još uvijek nisu u našem sudstvu okarakterisani kao krivična djela", rekao je Smajić.