Šta kaže procedura
736

Zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić: Rusima je trebalo dozvoliti dolazak u Mostar

SRNA/Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Kršić smatra da je trebalo dozvoliti ulazak ruskim stručnjacima da dezinfikuju bolnicu u Mostaru, te da ni Ministarstvo odbrane niti Predsjedništvo BiH nemaju nadležnost da se time bave, jer je riječ o humanitarnoj misiji.

"Ovdje se radi o klasičnoj međunarodnoj pomoći koju jedna država želi da pruži BiH. Mislim da je po istoj proceduri koja je napravljena prije nekoliko sedmica za Banju Luku, trebalo da se sprovede i ova sada", rekao je Krešić za Sputnjik

On je napomenuo da ovo ne bi bilo prvi put da strana vojska ulazi u BiH zbog humanitarne pomoći, jer se to desilo i tokom poplava 2014. godine.

Krešić smatra da su u ovom slučaju svjesno napravljene neke proceduralne greške i da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje vodi Bisera Turković, trebalo da uputi ruski zahtjev preko Ministarstva za civilne poslove do Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.

"To je jedina procedura. To tijelo je jedino nadležno za prihvatanje međunarodne pomoći. Ovdje je ministrica vanjskih poslova jednostavno poslala zahtjev na pogrešnu adresu i od pogrešnih institucija zatražila mišljenje, jer i Predsjedništvo i Ministarstvo odbrane su pogrešne adrese", naglasio je Krešić.

Krešić još ne zna da li će zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića doći do prave adrese, što bi omogućilo ruskim humanitarcima da uđu u FBiH, to jest, Mostar i urade posao za koji su nadležni.

Saglasnost za ulazak ruskog tima u petak nije dao ministar odbrane Sifet Podžić, ali ni Predsjedništvo BiH.

Ruski humanitarni konvoj koji je 1. maja trebalo da po zahtjevu Čovića dođe u Mostar radi dezinfekcije Sveučilišnog kliničkog centra i ostalih ustanova zbog virusa, zaustavljen je na granici.