BiH
0

Zamjena saobraćajnih dozvola neće početi u roku

Nezavisne.com
Zamjena saobraćajnih dozvola u okviru CIPS projekta najvjerovatnije neće početi 1. jula ove godine, kako je ranije bilo najavljeno, jer još nisu potpisani svi ugovori s najpovoljnijim ponuđačima izabranim na tenderu, saznaju "Nezavisne" u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zbog tužbi domaćih firmi nakon objavljenih rezultata tendera raspisanog u tri segmenta za potrebe zamjene saobraćajnih dozvola, do sada je potpisan samo jedan ugovor s njemačkom firmom "J.H. Toennjes E.A.S.T."

Ova njemačka firma i austrijska firma "Austria Cards Plastikkarten" dobile su posao za štampanje stikera, vlasničkih kartica i registarskih tablica prilikom zamjene saobraćajnih dozvola.

Nakon što je drugostepeni organ za žalbe - Ministarstvo finansija i Trezora BiH, odbilo žalbe domaćih firmi, sarajevska firma "Ferba international" tužila je Ministarstvo civilnih poslova. Sud BiH je zaustavio dalji postupak i naložio da se o žalbi ponovo izjasni Ministarstvo finansija.

U Ministarstvu finansija i Trezora juče nismo dobili informaciju kakvu su odluku donijeli na osnovu ove žalbe i sudskog rješenja, jer je pomoćnik ministra nadležan za ove poslove na službenom putu.

U Direkciji CIPS (Projekat zaštite ličnih podataka građana) ne znaju da li će biti pomjeren rok za zamjenu saobraćajnih dozvola, istakavši da su zaduženi samo za tehnički dio posla. Ova direkcija je duže od pola godine bez direktora, a u vezi s imenovanjem novog direktora nema saglasnosti u Savjetu ministra BiH.

Ferid Bajrović, direktor firme "Ferba international", kazao je da je neshvatljivo da se žalba tako dugo ne rješava, čak i nakon sudske odluke.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović ranije je poslao dopise entitetskim MUP-ovima da obezbijede dovoljan broj registratskih tablica do 30. juna ove godine, kako ne bi bilo zastoja u registraciji vozila. Vlasnici vozila za zamjenu saobraćajnih dozvola plaćaće 40 KM, a za nove registarske tablica 15 KM.

Iz Direkcije CIPS ranije je najavljeno da se ukidaju uobičajene saobraćajne dozvole, dok se uvodi potvrda o registraciji vozila, potvrda o vlasništvu vozila i stiker, odnosno naljepnica koja će morati da bude istaknuta na vjetrobranskom staklu svakog automobila.

Vlasnici vozila imaće i nove registarske tablice na kojima će biti registraski broj i otisnut državni grb. Najavljeno je da će potvrde o registraciji vozila i o vlasništvu vozila biti istog formata i od istog materijala kao što su lična karta i vozačka dozvola.