{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zamjena identiteta pozvanog svjedoka u slučaju Bundalo

F
15.5.2009. u 15:15
0
0
Zamjena identiteta pozvanog svjedoka u slučaju Bundalo
0
Zamjena identiteta pozvanog svjedoka u slučaju Bundalo
Odbrana Đorđislava Aškrabe, jednog od trojice optuženih za zločine u Kalinoviku, predložila je kao svjedoka Milana Lalovića, ali je Odjel Suda BiH pozvao osobu s istim imenom i prezimenom koja je prethodno već dala iskaz kao svjedok odbrane Neđe Zeljaje, također jednog od optuženih u ovom predmetu, javio je danas BIRN - Justice Report.
“Služba je pogriješila i očito da nije gledala podnesak trećeoptuženog, nego drugooptuženog Neđe Zeljaje. Došlo je do zamjene identiteta i mi vam se izvinjavamo zbog toga”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, svjedoku Laloviću.

Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba terete se da su tokom 1992. i 1993. učestvovali u zločinima protiv čovječnosti počinjenim na području Kalinovika.

U optužnici se navodi da je Bundalo bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, dok je Aškraba nadzirao “logor ‘Barutni magacin’”.

Odbrana drugooptuženog je u aprilu 2009. saslušala drugog Milana Lalovića, koji je kazao da je tokom 1992. zajedno sa Zeljajom bio angažovan na osiguranju “objekata od vitalnog značaja” u Kalinoviku.

Na suđenju za zločine na tom području održanom u julu 2008. Tužilaštvo BiH je saslušalo i Milana (Branka) Lalovića, koji je posvjedočio da je izvjestan period tokom 1992. bio angažovan na osiguranju muškaraca zatočenih u školi “Miladin Radojević”.

Odbrane Zeljaje i Aškrabe saslušale su i Mirka Bjelicu, zajedničkog svjedoka, koji je kazao da je tokom ljeta 1992. sudjelovao u razmjenama zarobljenika iz Kalinovika i Trnova, te ispričao kako je pokušavao da pronađe svog sina.

“S porodicom sam izbjegao iz Trnova 30. jula 1992. godine i u pokušaju bijega prema Kalinoviku poginuo je moj otac, a sin Nemanja je zarobljen. Po dolasku u Kalinovik javio sam se u policijsku stanicu i potom sam angažovan kao tehničko osoblje u razmjenama”, rekao je Bjelica.

Ovaj svjedok je kazao da su razmjene zarobljenika vršene na području Rogoja, na osnovu spiskova koje su dobivali “u policiji u Kalinoviku”.

“Te spiskove smo predavali dežurnom u ‘Barutnom magacinu’, nakon čega smo zarobljenike odvodili u međuzonu na Rogoj. Davali smo im štap i bijelo platno, te pismo koje su predavali drugoj strani”, objasnio je Bjelica.

Svjedok je kazao da ne zna ko mu je bio komandir u policiji u Kalinoviku, te da u “Barutnom magacinu” nije viđao trećeoptuženog Aškrabu.

“Imao sam tada velike gubitke jer mi je i majka umrla u Kalinoviku, a sin od 14 godina bio je zarobljen u Trnovu pod kontrolom Armije BiH.

On je razmijenjen sredinom septembra 1992., nakon čega sam s porodicom napustio to područje”, istakao je Bjelica.

U optužnici se navodi da su tokom ljeta 1992. u nekoliko navrata vršene razmjene žena, djece i muškaraca na području Rogoja.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: