{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalost jer BiH ne podržava inicijativu Srbije pred UN-om

F
22.9.2008. u 16:14
0
26
Žalost jer BiH ne podržava inicijativu Srbije pred UN-om
0
Žalost jer BiH ne podržava inicijativu Srbije pred UN-om
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović u ponedjeljak su u Banjoj Luci izrazili žaljenje što Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost o stavu koji se odnosi na inicijativu Srbije u Ujedinjenim nacijama za podnošenje inicijative Međunarodnom sudu pravde, ističući da to nije dobro za međusobne odnose i u tom smislu predstavlja korak nazad, a ne naprijed.
Ambasador Spasović je kazao „da to nije korak u dobrom pravcu, jer su mnogi u Srbiji očekivali da će dobiti podršku od BiH u cjelini pred Generalnom skupštinom UN-a, ali ostaju optimisti da će inicijativa biti usvojena i da će pitanje Kosova otići pred Međunarodni sud pravde u Haagu“.

„Nismo očekivali od susjeda da će ostati neutralni u ovome što je bitno za stabilnost cijelog regiona“, rekao je srbijanski ambasador koji smatra da je realnost da BiH nema usaglašenje stavove o pitanju međunarodne politike, ali da to nije dobro.

Nakon razgovora Radojičić je na pres-konferenciji naveo da je zbog stava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića onemogućeno da BiH glasa za tu inicijativu Srbije.

„Stav je RS-a, naravno, podrška inicijativi Srbije, ali s obzirom na stav Predsjedništva, po svemu sudeći BiH u UN-u neće moći podržati srbijansku inicijativu, što je za nas potpuno nerazumljivo“, rekao je predsjednik parlamenta RS-a.

Govoreći o rezoluciji Vijeća Evrope o BiH, koja će biti razmatrana naredne sedmice, Radojičić je kazao da je to „jedan veoma loš i pristrasan dokument na račun RS-a te da ima vrlo loših napomena, te zlonamjerenih primjedbi i na račun Srbije, zbog čega je zatražio razumijevanje Srbije o tom dokumentu“.

Naveo je i da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić tokom učešća na oba skupa „imati lični stav i može se pretpostaviti kakvo će biti njegovo istupanje“ te da su predstavnici RS-a obavijestili Vijeće Evrope da to nije usaglašeni stav BiH.

Radojičić je izrazio očekivanje da će krajem oktobra u posjetu parlamentarcima RS-a doći delegacija Narodne skupštine Srbije sa Slavicom Đukić-Dejanović na čelu da bi se intenzivirala saradnja skuštinskih odbora.

Na sastanku je rečeno i da je zbog izbornih ciklusa usporena ekonomska saradnja, a da će završetkom lokalnih izbora u BiH, 5.oktobra, biti stvoreni uvjeti da se podstaknu raniji dogovoreni sporazumi, a trebalo bi i da se sastane vijeće za saradnju RS-a i Srbije koje je formirano nakon potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS-a i Srbije.

Ambasador Spasović je izrazio očekivanje da će biti intenzivirana saradnja sa susjedima BiH i Hrvatskom te da će se Srbija više okrenuti Briselu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: