Političke intrige
36

Zalihić: U Hercegovačkom HDZ-u se ne zna ko pije a ko plaća, jedni pregovaraju, drugi dijele fotelje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Za razliku od čvrste opredijeljenosti Osmorke i HDZ-a oko formiranja federalne vlasti bez SDA, čini se da će formiranje vlasti između ovih partnera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ići mnogo teže.
Sudeći prema trenutnom stanju saznanja iz HDZ-a do kojih je Klix.ba došao prošle sedmice već se potvrđuju te SDA svoj tračak nade opstanka na vlasti južno od Ivana doista vidi upravo u starim kadrovima HDZ-a.

Njihovu okosnicu čine aktuelni ministri i rukovodstvo Skupštine koji sa kolegama iz SDA čine uhodanu mašineriju interesa koje zajedno provode kroz Vladu HNK.

Dok se kadrovi SDA boje odlaska u opoziciju, alarm kod njihovih kolega iz HDZ-a bila je izjava Dragana Čovića kako će u HNK doći do provjetravanja kadrova i kako je vrijeme da u premijersku poziciju zasjedne jedna žena.

Ovakve navode za naš portal potvrdio je i zastupnik u Skupštini HNK Arman Zalihić, koji je vidno nezadovoljan odnosom djela HDZ-a prema sporazumu koji je postignut sa strankama Osmorke.

"Očekivali smo da na osnovu sporazuma vrlo brzo formiramo vladu u našem kantonu i uhvatimo se u koštac sa problemima, međutim sad imamo situaciju da dok vodimo pregovore, jedan dio HDZ-a paralelno sa SDA užurbano provodi kadrovsku politiku kroz kantonalne institucije i zavode. Tako da kad je o HDZ-u riječ tu se više ne zna ko pije, a ko plaća", kaže Zalihić za Klix.ba.

Na naše pitanje da li to može ugroziti suradnju HDZ-a i Osmorke Zalihić je ustvrdio kako će tražiti da se na vrhu obave razgovori kada je u pitanju uspostava vlasti u HNK i da se zatraži od HDZ-a da odluče ko im je partner.

Kada je riječ o eventualnoj koaliciji sa SDA Zalihić kaže kako je bilo ozbiljnih razgovora unutar stranke o toj mogućnosti, ali da je SDA sama ubila takvu mogućnost svojom nekorektnošću i nastavkom prakse da jedno pričaju na sastanku, a drugo rade.

"Nama serviraju priču kako moramo praviti 'patriotski blok', a onda odu u drugu prostoriju i dogovaraju imenovanja sa HDZ-om", tvrdi Zalihić ogorčen političkim intrigama u Hercegovini.

Sve to će se po njegovim riječima vidjeti za nekoliko dana kroz imenovanja u kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja, pa i kroz neka zapošljavanja u Vladi HNK.

"Ja zaista mislim da je nama ovdje potreban je patriotski blok i da bi bilo idealno da u njemu budu SDP, DF i NIP jer ne nose hipoteku poput podjele MUP-a i drugih antidržavni poteza. S druge strane HDZ je na sastancima bianko podrazumijevao ruke HDZ 1990", zaključio je Zalihić.