Izmjena statuta grada
38

Zalihić: HDZ je predložio podjelu Mostara, ako SDA to podrži zabila je zadnji ekser u građansku BiH

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Statut Grada Mostara danas je pred gradskim vijećnicima vruća tema, o kojoj se u najvećem hercegovačkom gradu s velikom zebnjom govori od kad je najavljeno da će se najvažniji dokument grada, koji je nametnut, konačno usvajati i mijenjati.
Pred Gradskim vijećnicima će se naći četiri prijedloga Statuta, na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića (SDA) koji je najavio kako je prijedlog njegove stranke onakav kako je u Mostarskom sporazumu koji su potpisali SDA i HDZ.

No, iz HDZ nisu zadovoljni tom opcijom i smatraju kako se Statut iz Mostarskog sporazuma treba doraditi, te građanima dati na uvid kroz javnu raspravu, dok SDP ima dva svoja prijedloga.

Lider mostarskog SDP-a Arman Zalihić za Klix.ba tvrdi da je HDZ predložio podjelu Mostara na Zapadni i Istočni i naglasio, "ako SDA to podrži zabila je zadnji ekser u građansku BiH".

"Mostarski sporazum SDA-HDZ je od početka sam po sebi štetan po interesa Mostara i BiH. Prvo su izmjenama Izbornog zakona podijelili Centralnu zonu po ratnoj liniji, a ona je trebala biti kohezivno tkivo Mostara. Implementacijom dogovorenog statuta bi Mostar bio vraćen u vrijeme prije Ashdownog statuta kojim je grad ujedinjen", tvrdi Zalihić.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Pojašnjava kako taj Statut predviđa šest ureda koji bi bili pandan bivšim općinama, a predsjednici komisija bi bili profesionalci s vlastitom administracijom, odnosno načelnici.

"Tu nije kraj našim strahovima, jer je HDZ nedavno uputio još jedan prijedlog, pa su izašli na površinu naši strahovi da oni ne žele ni šest već dva gradska područja Zapadni Mostar i Istočni Mostar. Time nas vraćaju u ratnu podjelu Mostara i vrijeme kada je Mijo Brajković poručivao kako ne žele šest već dvije općine, hrvatsku i bošnjačku. Razlika je što su tada Košnika napadali fizički, a sada HDZ ovakvu politiku provodi u rukavicama", kaže nam lider mostarskog SDP-a.

Ističe kako ga brine to, "što tada lokalna SDA ipak nije bila partner takve politike, dok je danas moguće da pristanu na tako nešto spašavajući se ponovnog gubitka izbora u Starom gradu, spajajući mu gradska područja Sjever i Jugoistok".

"Na kraju krajeva tadašnji šef SDA Safet Oručević je otišao iz ove stranke jer je centralna zona bitno smanjena Rimskim sporazumom, a danas SDA vode ljudi koji nacionalno podjele MUP netrepnuvši okom", rekao je Zalihić.

Politički gledano, kako naglašava, "Statut kojeg je nametnuo Ashodown je odličan, po njemu nitko ne može dominirati, zato treba izmijeniti ono što je odluka Ustavnog suda".

"Promijenimo broj vijećnika po područjima kako je to urađeno Izbornim zakonom, formiramo komisije koje mogu odlučivati o raspodjeli novca od građevinskih renti i imamo integriran, a financijski decentraliziran grad", zaključio je Zalihić.