|

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo Karadžićev zahtijev

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo Karadžićev zahtijev
0
S
SRNA
29.1.2013. u 20:35
9
komentara
0

dijeljenja
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo Karadžićev zahtijev Radovan Karadžić
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas žalbu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da mu se za dokazni postupak odobri 300 sati, koliko je imalo i tužilaštvo.
Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, tražio je 600 sati za izvođenje svojih dokaza - 300 za ispitivanje svjedoka i još 300 za pobijanje presuđenih činjenica.

Petočlano žalbeno vijeće smatra da u odlučivanju o vremenu za dokazni postupak odbrane nije napravljena greška i podsjetilo je da, prema Pravilniku o postupku i dokazima, pretresno vijeće "mora da obezbijedi da se suđenje završi u razumnom roku".

"Vrijeme dodijeljeno optuženom mora biti razumno proporcionalno vremenu koje je za svoj dokazni postupak imalo tužilaštvo i objektivno adekvatno da dozvoli optuženom da prezentuje svoj predmet u skladu sa pravima iz Statuta", navelo je Žalbeno vijeće.

Mišljenje povodom ove žalbe izdvojio je sudija sa Jamajke Patrick Robbinson, koji je na mjestu predsjednika Haškog tribunala bio prije američkog sudije Teodora Merona.

Robbinson je naveo da bi prihvatio žalbu i dao pretresnom vijeću da ponovo izračuna vrijeme koje bi odobrilo Karadžiću za dokazni postupak.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...