|

Žalbe Zeničana na policiju: Prekomjerno upotrebljavaju silu, ne izlaze na uviđaj i prijete

Žalbe Zeničana na policiju: Prekomjerno upotrebljavaju silu, ne izlaze na uviđaj i prijete
67
M. N.
21.10.2019. u 19:14
88
komentara
67

dijeljenja
Žalbe Zeničana na policiju: Prekomjerno upotrebljavaju silu, ne izlaze na uviđaj i prijete Foto: E. M./Klix.ba
Građani Zeničko-dobojskog kantona su tokom prošle godine Uredu za pritužbe javnosti MUP-a ZDK uputili najviše žalbi na prekomjernu upotrebu sile policijskih službenika prilikom kontrole u saobraćaju ili rada na sprečavanju narušavanja javnog reda i mira.
Kako se navodi u izvještaju ovog ureda za 2018. godinu, a koji će se naći pred zastupnicima Skupštine ZDK 29. oktobra, najviše žalbi podneseno je u Zenici - 29, po 14 u Maglaju i Zavidovićima, a najmanje u Doboj Jugu i Usori - po jedna.

Kada je riječ o radu policijskih službenika na kontroli saobraćaja, građani su se najviše žalili na upotrebu prekomjerne sile, neizlaženje na uviđaj, imputiranje krivice tokom uviđaja saobraćajne nesreće i neuzimanje izjave, prekoračenje ovlaštenja prilikom slanja vozila pravne osobe na vanredni tehnički pregled, pristrasnost i neefikasno postupanje prilikom uviđaja, neprimjereno ponašanje i neprofesionalno sačinjavanje zapisnika uviđaja s puno propusta i nedostataka.

U segmentu sprečavanja narušavanja javnog reda i mira građani su se žalili u pogledu ugrožavanja ljudskih prava na privatnom posjedu, neprimjerenu upotrebu sile policijskih službenika, nepoduzimanje radnji po prijavi i zahtjevu za zaštitu, neprofesionalno i nekorektno ponašanje prilikom postupanja po prijavi, fizičko maltretiranje i napad policijske patrole na oca žalitelja uz lišavanje slobode i izdavanje prekršajnog naloga, nepoštivanje kućnog reda u stambenoj zgradi upućivanje prijetnji djeci koje je vršio policijski službenik, nepoduzimanje radnji po prijavi krađe na pijaci, neprofesionalno ponašanje prilikom prijave fizičkog napada, prijetnje policijskih službenika, nezadovoljstvo radom policijskih službenika po prijavi o telefonskom uznemiravanju...

Što se tiče unutrašnjih žalbi, najviše ih je bilo zbog gubljenja patrolnog naloga, izazivanja saobraćajne nesreće u službenom vozilu oduzimanjem prava prvenstva, upotrebe vatrenog oružja, napuštanja službe prije kraja radnog vremena, nepravovremenog i neažurnog postupanja, što je za posljedicu imalo zastaru prekršajnog postupka, unošenja razdora i mržnje, neprimjerenog ponašanja i zloupotrebe, prisustva alkohola u organizmu policajaca tokom radnog vremena te nedolaska u treću smjenu bez prethodnog pravdanja.

Anonimno su prijavljeni policijski službenici koji su objavljivali neprimjerene fotografije na Facebooku i često kršili propise iz oblasti sigurnosti saobraćaja, zbog zloupotrebe položaja u pripitom stanju i nezakonitog ponašanja.

"U 2018. godini podneseno je ukupno 97 žalbi, što je smanjenje u odnosu na 2017. godinu za 24 posto. Od ukupnog broja podnesenih žalbi građana na rad policije približno trećina se odnosi na rad policijskih službenika koji su raspoređeni na poslove kontrole saobraćaja, a dvije trećine na rad policijskih službenika koji su raspoređeni na poslove sprečavanja narušavanja JRM-a i drugim poslovima", navodi se u izvještaju.

Osnovanih žalbi je bilo 18, neosnovanih 40, s dvojnom ocjenom tri, bez dovoljno dokaza šest, u fazi rješavanja je šest žalbi, a nije se postupalo po devet žalbi.

"I dalje su aktuelni zahtjevi i preporuke ureda koji se odnose na neadekvatno i nepravovoremeno uručivanje, odnosno neuručivanje prekršajnih naloga, što za posljedicu ima plaćanje punog iznosa kazne, a što je predmet žalbi jednog dijela građana i kao preporuka da se u skladu s novousvojenim Zakonom o unutrašnjim poslovima ZDK hitno donese nova Instrukcija o radu Odsjeka unutrašnje kontrole, Ureda za pritužbe javnosti te Pravilnik o radu ureda", zaključuje se u izvještaju.
Prijavi grešku


Komentari (88)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...