Todović i Rašević
0

Žalbe na prvostepenu presudu

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrane iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu kojom su Mitar Rašević i Savo Todović osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora za zločine počinjene u Kazneno-popravnom (KP) domu u Foči. O žalbama će Vijeće odluku donijeti naknadno.

Rašević, bivši komandir straže u KP domu, osuđen je na osam i po, a Todović, nekadašnji zamjenik upravnika ove ustanove, na 12 i po godina zatvora. Obojica su, prema navodima optužnice, od aprila 1992. do oktobra 1994. godine učestvovali u zlostavljanju više od 700 zatvorenika u KP domu Foča, te su proglašeni krivim za saučesništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na ovu presudu zbog “pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja” i odluke o krivičnopravnoj sankciji, te zatražilo da se prvostepena presuda preinači.

Između ostalog, Tužilaštvo smatra da Sudsko vijeće nije “u dovoljnoj mjeri” cijenilo sve okolnosti, posebno one otežavajuće, koje utiču na visinu kazne.

Odbrane optuženih i Savo Todović uložili su žalbe također po ova dva osnova, te još i zbog povreda odredbi Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona. Odbrana Mitra Raševića traži da optuženi bude oslobođen ili da se postupak obnovi, dok je Odbrana Save Todovića istakla da bi pristali i na “blažu kaznu”.

Slaviša Prodanović, Raševićev branilac, više puta je istakao kako je presuda “nerazumljiva i protivrječna sama sebi”, dok je njen zaključak “zbunjujući”.

“Toliko je izreka nejasna da Odbrana ne zna za koja djela je u pojedinim tačkama Rašević proglašen krivim. Stvorena je jedna opšta konfuzija. Odbrana ima utisak da je presuda zbog svoje preopširnosti izgubila nit. Ostajemo kod stava da bi samo oslobađajuća presuda bila adekvatna, jer bi poslala poruku svima da se isplati biti dobar i pošten”, rekao je Prodanović, te još tražio i da se optuženom ukine pritvor.

Sam Rašević je Apelaciono vijeće zamolio da “s pažnjom analiziraju iskaze svjedoka”.“Mojim kažnjavanjem i osuđivanjem najmanje bih bio povrijeđen ja. Najviše bi bile povrijeđene porodice žrtava i oni koji su boravili u KP domu”, rekao je Rašević.

Branioci Save Todovića su, između ostalog, istakli kako iz iskaza svjedoka “nedvosmisleno proizlazi” da su djela za koja je optuženi proglašen krivim počinili ljudi nad kojima “nije imao kontrolu”.

Također su govorili o udruženom zločinačkom poduhvatu, istaknuvši da je Sudsko vijeće donijelo odluku “oslanjajući se na koncept koji ne postoji u Krivičnom zakonu”.Todović je još jednom negirao učešće u bilo kakvim zločinima, ali i samo počinjenje zločina unutar KP doma.

“Nema nijednog dokaza da je u krugu KP doma vršeno nešto što se kosi sa zakonom. KP dom je ustanova za izvršenje krivičnih sankcija i ona ni u ratu nije imala funkciju logora, kao što se to navodi u presudi. To je pravno uređena ustanova”, rekao je Todović, koji je dodao da “nije zainteresovan za puštanje iz pritvora u ovim okolnostima”, javio je danas BIRN-Justice Report.