Todorović i Radić
0

Žalbe na presudu za zločin u Bratuncu

FENA
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Državno tužilaštvo i odbrane Mirka Todorovića i Miloša Radića iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu.

Tužilaštvo je tražilo da kazne budu preinačene, a odbrane da obojica optuženih budu oslobođeni ili da se postupak obnovi.

Odluku će Sud donijeti naknadno.

Todorović i Radić su u aprilu 2008. godine proglašeni krivima zato što su 20. maja 1992. godine, zajedno sa još četiri vojnika, učestvovali u zarobljavanju, a potom i strijeljanju 14 civila Bošnjaka u naselju Borkovac, općina Bratunac. Šest osoba preživjelo je strijeljanje. Prvostepeno vijeće ih je osudilo na po 17 godina zatvora.

Optuženi Mirko Todorović zatražio je novo suđenje "jer ima nove svjedoke".

Apelacionom vijeću obratio se i optuženi Radić, želeći, “s velikim žaljenjem i bolom u duši”, javno se izviniti svojim komšijama Bošnjacima.

Tužilaštvo BiH je podnijelo žalbu u odnosu na visinu kazne, predlažući da Apelaciono vijeće preinači presudu i izrekne kazne više od 17 godina.

“Smatramo da ove kazne neće zadovoljiti opštu i generalnu prevenciju. Treba zadovoljiti i osjećaje porodica ubijenih i onih koji su preživjeli. Zbog tih žrtava mi predlažemo da se žalba prihvati”, kazao je tužilac Adnan Gulamović.

S druge strane, odbrane su uložile žalbe zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene zakona, kao i zbog visine kazne.

Branioci su tražili izricanje oslobađajuće presude ili održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem, prenosi BIRN - Justice Report.