{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalbe na presudu odbrane optuženih za zločine u Zvorniku

F
21.8.2009. u 15:04
0
2
Žalbe na presudu odbrane optuženih za zločine u Zvorniku
0
Žalbe na presudu odbrane optuženih za zločine u Zvorniku
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH Odbrane četvorice optuženih za zločine počinjene u Zvorniku uložile su žalbe na prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona BiH, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne, prenosi danas BIRN-Justice Report.
Tužilaštvo je istaklo da su žalbeni navodi Odbrana neosnovani, te je od Apelacionog vijeća tražilo da se prvostepena presuda u cjelosti potvrdi.

Sud BiH krajem septembra 2008. izrekao je nepravomoćnu presudu kojom je Sretena Lazarevića osudio na 10 godina zatvora, Dragana Stanojević na sedam godina, te Mileta Markovića i Slobodana Ostojića na pet godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Zvornika.

Optuženi su oglašeni krivim jer su od maja 1992. do marta 1993. kao pripadnici rezervne policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik nečovječno postupali sa zatvorenicima tako što su, između ostalog, učestvovali u premlaćivanjima zatvorenika u prostorijama zgrade Općinskog suda za prekršaje u tom gradu i zgradi DP Novi izvor.

Lazarević, Stanojević i Ostojić su tom presudom oslobođeni odgovornosti za prisvajanje imovine i premlaćivanje dvaju zatvorenika.

"Smatramo da nema mjesta zaključku da su maltretiranja zatvorenika bila uobičajena, kao ni da je optuženi Lazarević bio svakodnevno u zatvoru i da je znao šta se dešava tamo. Presuda se u većem dijelu zasniva na iskazu jednog svjedoka", kazao je Radivoje Lazarević, branilac prvooptuženog.

Tokom iznošenja žalbi Odbrane su istakle da se prvostepena presuda temelji na iskazima pojedinih svjedoka koji su "diskutabilni" i "kontradiktorni", te da je određeni broj saslušanih svjedoka govorio pozitivno o optuženima.

"Svjedoci su govorili o korektnosti optuženog, te pomoći koju im je pružao. Suživot na ovim prostorima je moguć i samoodrživ praštanjem i dobroćinstvom, a ne kaznama", rekao je Miloš Perić, Stanojevićev branilac.

Perić je istakao da je uložio prigovor u žalbi i zbog nadležnosti Suda BiH, te kazao da "nije trebao postupati u ovom predmetu".

Na prvostepenu presudu osvrnuo se i Nenad Rubež, branilac trećeoptuženog Markovića, koji je kazao da su u njoj "brojne kontraverze i kontradiktornosti", te istakao da su mnogi svjedoci pozitivno govorili o njegovom branjeniku, javlja BIRN - Justice Report.

Odbrana Ostojića posebno je naglasila da se optuženima stavlja na teret krivično djelo koje je "uobičajeno", ali koje ne bi smjelo postati "standard u predmetima ratnih zločina".

"Kod toliko poginulih mi trebamo suditi nekom za djela za koja je moj branjenik optužen, pa u tom slučaju sudovi će imati na hiljade oštećenih. Ostojić je bježao od rata i on nije čovjek od zla i mržnje", rekao je Miodrag Stojanović, Ostojićev branilac.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi na prvostepenu presudu donijeti naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: