{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić

F
19.8.2009. u 18:08
0
1
Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić
0
Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić
Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
Tužilac Regionalnog tima IV, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uložio je žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH izrečenu u predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića.

Navedeni optuženi su presudom Suda BiH od 24. marta ove godine proglašeni krivim i osuđeni na kazne od 20 godina zatvora u odnosu na optuženog Krstu Savića i pet godina i tri mjeseca zatvora u odnosu na optuženog Milka Mučibabića.

Tužilaštvo je nezadovoljno presudom i visinom izrečenih kazni uputilo Sudu BiH žalbu na prvostepenu presudu zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te odluke o krivičnopravnoj sankciji u ovom predmetu.

Tužilac je u žalbi obrazložio da smatra da je kazna od 20 godina zatvora, u odnosu na Krstu Savića, za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom u općinama Gacko, Bileća, Kalinovik i Nevesinje, neprimjereno mala u odnosu na težinu krivičnih djela za koja je proglašen krivim.

Tužilaštvo BiH podsjeća da je činjenica, a što je Sud BiH pravilno i prihvatio, da je Krsto Savić kroz obavljanje funkcija navedenih u optužnici bio na vrhu piramide zločina u istočnoj Hercegovini i da su posljedice njegovih radnji i danas očigledne i da vjerojatno nikada neće biti otklonjene.

Osim ubistava, nanošenja teških povreda, nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i seksualnog zlostavljanja, silovanja i drugih teških zločina, činjenica je da je cjelokupno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo uklonjeno iz općina koje su bile pod njegovom kontrolom i da su to i danas gotovo isključivo jednonacionalne sredine, što ukazuje na trajne i teške posljedice njegovih radnji.

U odnosu na optuženog Milka Mučibabića tužilac smatra da Sud BiH nije pravilno ocijenio njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu na području navedenih općina i da Mučibabić nije bio samo izvršilac tuđih naredbi kojima je pomogao progon, već da je bio svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Zbog toga u žalbi tužilac predlaže Sudu BiH da u pogledu Krste Savića preinači presudu i istog osudi na kaznu zatvora u mnogo dužem trajanju, a u pogledu Milka Mučibabića izvede pravilan zaključak o ulozi optuženog i proglasi ga krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, i u skladu s tim izrekne znatno veću kaznu zatvora, u granicama zakonom propisane kazne, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: