{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić

F
19.8.2009. u 18:08
0
1
Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić
0
Žalba na presudu na predmetu Krsto Savić i Milko Mučibabić
Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
Tužilac Regionalnog tima IV, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uložio je žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH izrečenu u predmetu protiv Krste Savića i Milka Mučibabića.

Navedeni optuženi su presudom Suda BiH od 24. marta ove godine proglašeni krivim i osuđeni na kazne od 20 godina zatvora u odnosu na optuženog Krstu Savića i pet godina i tri mjeseca zatvora u odnosu na optuženog Milka Mučibabića.

Tužilaštvo je nezadovoljno presudom i visinom izrečenih kazni uputilo Sudu BiH žalbu na prvostepenu presudu zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te odluke o krivičnopravnoj sankciji u ovom predmetu.

Tužilac je u žalbi obrazložio da smatra da je kazna od 20 godina zatvora, u odnosu na Krstu Savića, za zločine protiv čovječnosti počinjene nad nesrpskim stanovništvom u općinama Gacko, Bileća, Kalinovik i Nevesinje, neprimjereno mala u odnosu na težinu krivičnih djela za koja je proglašen krivim.

Tužilaštvo BiH podsjeća da je činjenica, a što je Sud BiH pravilno i prihvatio, da je Krsto Savić kroz obavljanje funkcija navedenih u optužnici bio na vrhu piramide zločina u istočnoj Hercegovini i da su posljedice njegovih radnji i danas očigledne i da vjerojatno nikada neće biti otklonjene.

Osim ubistava, nanošenja teških povreda, nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i seksualnog zlostavljanja, silovanja i drugih teških zločina, činjenica je da je cjelokupno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo uklonjeno iz općina koje su bile pod njegovom kontrolom i da su to i danas gotovo isključivo jednonacionalne sredine, što ukazuje na trajne i teške posljedice njegovih radnji.

U odnosu na optuženog Milka Mučibabića tužilac smatra da Sud BiH nije pravilno ocijenio njegovu ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu na području navedenih općina i da Mučibabić nije bio samo izvršilac tuđih naredbi kojima je pomogao progon, već da je bio svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Zbog toga u žalbi tužilac predlaže Sudu BiH da u pogledu Krste Savića preinači presudu i istog osudi na kaznu zatvora u mnogo dužem trajanju, a u pogledu Milka Mučibabića izvede pravilan zaključak o ulozi optuženog i proglasi ga krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, i u skladu s tim izrekne znatno veću kaznu zatvora, u granicama zakonom propisane kazne, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: