{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalba na presudu Dragomiru Miloševiću

S
1.2.2008. u 14:04
0
0
Žalba na presudu Dragomiru Miloševiću
0
Žalba na presudu Dragomiru Miloševiću
Tužilaštvo u Haagu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu koju je Tribunal 12. decembra 2007. izrekao Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).
Sudsko vijeće je Miloševića proglasilo krivim i osudilo ga na 33 godine zatvora. Tužilaštvo smatra da je ovo preblaga kazna u odnosu na zločine za koje je proglašen krivim te traži da bude preinačena u doživotnu kaznu.

“Presuda od 33 godine za počinjene zločine izrečena Dragomiru Miloševiću potpuno je nepravedna... Jedina presuda koja u potpunosti reflektuje Miloševićevu odgovornost jeste doživotni zatvor”, stoji u žalbi Tužilaštva.

Presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Milošević je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. U optužnici se navodi da je kriv za terorisanje, ubistva i nehumana djela počinjena za vrijeme opsade Sarajeva, uključujući snajpersku kampanju protiv civila i granatiranje grada, “što je rezultiralo velikim brojem ubijenih i ranjenih u gradu koji je najduže u historiji bio pod opsadom”.

Dragomir Milošević je komandu nad Sarajevsko-romanijskim korpusom preuzeo 1994. godine i bio na toj poziciji ukupno 15 mjeseci – sve do kraja rata, odnosno do okončanja opsade Sarajeva u novembru 1995. godine. Komandu je preuzeo od generala Stanislava Galića, koji je u Haagu, u novembru 2006. godine, zbog opsade Sarajeva osuđen na doživotni zatvor.

U svojoj žalbi Tužilaštvo navodi da je Sudsko vijeće u presudi Miloševiću zaključilo kako su napadi koji su vršeni na Sarajevo za vrijeme njegove komande bili “precizniji” i “opasniji” nego oni za vrijeme Galića, te da stoga ne postoje olakšavajuće okolnosti koje mogu biti uzete u njegovu korist.

“Takva presuda ne odslikava Miloševićevu sistematičnu, dugu i planiranu uključenost u planiranje i naređivanje izvršenja zločina”, navodi se u žalbi.

Također se u žalbi navodi da to što se Milošević dobrovoljno predao Haagu ne može biti uzeto kao olakšavajuća okolnost, s obzirom da se prije toga tri godine skrivao nakon što je optužnica protiv njega postala javna.

“Tužilaštvo traži da Apelaciono vijeće ukine presudu od 33 godine i donese novu kojom bi Milošević bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora”, zaključuje se u žalbi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: