Tužilac nezadovoljan visinom kazne
0

Žalba na presudu direktorici Robota, osuđenoj za utaju poreza

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo žalbu na prvostepenu presudu kojom je Saima Hodžić, direktorica sarajevske firme Robot Commerce, osuđena za utaju poreza.

U Odjelu za odnose sa javnošću su rekli da je tužilac nezadovoljan visinom izrečene kazne.

Saima Hodžić je 30. januara ove godine uvjetno osuđena na kaznu zatvora od jedne godine, koja neće biti izvršena ako u roku od dvije godine ne počini drugo krivično djelo, te novčanu kaznu od 10.000 KM.

Hodžić je nepravosnažno osuđena da je 10. i 11. novembra 2005. godine utajila 12.900 KM poreza kroz fiktivno poslovanje sa firmom Grmmi iz Posušja.

U presudi je navedeno da je Hodžić sačinila fiktivne račune i otpremnice u vrijednosti od 64.664 KM za robu koju je, navodno, isporučila firmi Grmmi, iako stvarnog prometa robe nije bilo. Firma iz Posušja je Saimi Hodžić dala narudžbenice i izjave da roba služi za dalju prodaju, čime je Robot Commerce bio oslobođen plaćanja poreza.

Prema Zakonu o porezu na promet proizvoda i usluga koji je tada bio na snazi, krajnji prodavač je bio dužan platiti ovaj porez.

Uz direktoricu Robota za utaju poreza osuđeni su: Željko Kovač na 10 mjeseci zatvora, Mladen Kovač na dvije godine zatvora i Gordana Pezer na uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora, dok je Josip Grmača, direktor firme Grmmi iz Posušja, osuđen na tri godine zatvora zbog pranja novca.

Svima je Sud BiH izrekao i novčanu kaznu od po 10.000 KM.

Prema presudi, optuženim će biti oduzeta imovina pribavljena krivičnim djelom.

Ovo je druga optužnica za utaju poreza podignuta protiv Saime Hodžić. Općinski sud u Sarajevu ju je 2009. godine oslobodio krivice za utaju 127.000 KM poreza.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je ranije pisao kako je Robot Commerce, prema presudama Suda BiH, u periodu od 2003. do 2005. godine oprao preko 15 firmi najmanje 2,8 miliona KM.

U međuvremenu, Robot je nakon 2005. godine nastavio razvijati svoju trgovačku mrežu. Danas ova firma ima šoping-centre na četiri lokacije u Sarajevu, te još desetak u drugim bh. gradovima.

Novinari CIN-a su pronašli da je Sud BiH od početka 2003. do marta 2012. godine utvrdio da je 770 malih trgovačkih firmi u BiH opralo više od 220 miliona KM. Vlasnici novca su bile velike trgovačke firme koje, uglavnom, nisu odgovarale za utaju poreza.

Ukupnu štetu za budžet nije moguće utvrditi jer u presudama često nisu navedeni iznosi utajenog poreza.

Među firmama koje su prošle nekažnjeno su Diona iz Širokog Brijega, koja je 2005. godine bila u vlasništvu Ivana Šakote, člana Narodne stranke Radom za boljitak i zeta Slave Ivankovića Lijanovića, jednog od osnivača ove stranke, kao i MG Mind iz Mrkonjić Grada, koji je preko dvije firme utajio najmanje 800.000 KM poreza.