{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žalba apelacionom sudu u Haagu bit će uložena do kraja mjeseca

F
9.9.2008. u 15:32
0
0
Žalba apelacionom sudu u Haagu bit će uložena do kraja mjeseca
0
Žalba apelacionom sudu u Haagu bit će uložena do kraja mjeseca
Foto: Arhiv
Međunarodni advokatski tim koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i Ujedinjenih nacija uložit će do kraja mjeseca žalbu Apelacionom sudu u Den Haagu na odluku kojom je 10. jula haški okružni sud uvažio prigovor Holandije vezano za imunitet Ujedinjenih nacija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
''Prema holandskim propisima rok za ulaganje žalbe u ovom slučaju je tri mjeseca. Presuda o imunitetu UN-a primljena je 10. jula, što znači da je rok za ulaganje žalbe 10. oktobar“, izjavio je Feni član ovog međunarodnog advokatskog tima Semir Guzin.

''Naše kolege advokati su u završnoj fazi pripreme te žalbe i ona će nakon konsultacija s našim timom biti predata sudu krajem mjeseca“, kazao je.

Međunarodni advokatski tim zastupnik je 6.000 Srebreničana, s 8.000 zahtjeva, po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u ''zaštićenoj enklavi'' Srebrenica.

Pred Okružnim sudom u Haagu 18. juna održana je rasprava o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije koji su glasili kako taj sud nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da u tom slučaju, za genocid, UN ima imunitet. Isti sud je 10. jula uvažio prigovor Holandije u vezi s imunitetom UN-a i kazao da se u ovom postupku za utvrđivanje odgovornosti te svjetske organizacije za štetu koja se desila zbog tragedije u Srebrenici ne može voditi postupak, odnosno da UN u tom pravcu uživa imunitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: