Dragan Čović
0

"Zalažemo se za BiH sa četiri federalne jedinice"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se njegova stranka zalaže za uređenje BiH kroz srednji nivo vlasti, koji bi imao izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast, kroz četiri federalne jedinice sa centrima u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

"Naš stav je da to budu četiri federalne jedinice i to je na tragu onoga što smo dogovorili u Prudu. Mislimo da je to prihvatljivo i međunarodnim institucijama i svima ostalim", poručio je Čović prije današnje sjednice Centralnog odbora HDZ-a BiH u Mostaru.

On je napomenuo da je HDZ svoje amandmane na Ustav poslala i da nijedan nije izvan onoga o čemu se razgovaralo u posljednjih mjesec dana. Prema njegovim riječima, HDZ-ova inicijativa nema protivnika ni kod međunarodne zajednice, ali ni kod bošnjačkih i srpskih lidera. 

Čović dodaje da je sve ono što su radili na tragu Kreševske deklaracije i Prudskog procesa. 

Na sjednici Centralnog odbora HDZ-a BiH danas će biti riječi i o funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH, ali i o za sutra najavljenoj sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Govoreći o tome, Čović je rekao da će on sutra biti u Sarajevu i da zbog toga neće moći prisustvovati zakazanom sastanku stranaka sa hrvatskim predznakom u Mostaru. 

''Sjetite se koliko puta sam rekao da ova Vlada neće funkcionisati i da je nužno napraviti rekonstrukcije Vlade. Imali smo odlazak premijera i ministra i mislim da će ovakva vlada evidentno privesti svoj mandat kraju'', rekao je Čović.

On je dodao da je problem Federacije mnogo dublji od rada predsjednice Federacije Borjane Krišto ili rada nekih ministara, te istakao da Borjana Krišto ima potpunu podršku HDZ-a BiH i da ne vidi nikakvu mogućnost za njenu smjenu sa sadašnje funkcije.  
''Ako neko u ovoj Federaciji radi to je predsjednica Federacije, taj njen rad nije po mjeri mnogih. Ministarsko mjesto je najmanji problem kada je u pitanju funkcionisanje vlade…Ne treba obmanjivati javnost oko toga ko je koga imenovao ili ne. Treba vidjeti kada se zadnji put sjelo i dogovaralo'',  rekao je Čović. 

Čović je istakao da se saradnja HDZ-a BiH i SDA može unaprijediti samo putem razgovora, ali da se u posljednje vrijeme nije pokazalo mnogo volje za dogovor.