Radnje na Baščaršiji
0

Zakupci u Starom Gradu tvrde da im je bez najave podignuta cijena kirije, iz Općine kažu drugačije

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nedavno je sarajevska Općina Stari Grad najavila da će stati ukraj malverzacijama s poslovnim prostorima, međutim, redakciji portala Klix.ba su se javili nezadovoljni zakupci, nekadašnji borci, tvrdeći da im je najednom bez prethodne najave povećana cijena kirije.
Zakupac (identitet poznat redakciji), nekadašnji pripadnik Armije RBiH, imao je popust od 30 posto na cijenu kirije za prostor koji iznajmljuje na Baščaršiji, a u kojem njegova supruga radi kao frizer.

Kako nam je ispričao, to su im jedina primanja s obzirom na to da je nezaposlen, a naglo povećanje kirije će uveliko otežati trenutnu situaciju.

"Dobio sam rješenje Službe za privredu Općine Stari Grad u kojem je navedeno da se ukidaju svi popusti i borcima, kao i dobitnicima nagrada, šehidskim porodicama te ljudima koji su učestvovali na tenderima za dodjelu općinskih prostora. Tek se sada dijele rješenja i ja sam jedan od više desetina zakupaca kojima će biti uručena ista ovakva odluka", naveo je naš sagovornik.

Cijena kirije bila umanjena za 30 posto

Kako je pojasnio, inače je borcima bila umanjena cijena kirije za 30 posto i još toliko za vrijeme pandemije. Ovom novom odlukom ukinuta su oba popusta, tako da će sada plaćati puni iznos.

"Uredno smo dosad izmirivali sve dugove prema Općini i sada sam samo najednom bez ikakvog ranijeg obavještenja dobio ovo rješenje bez da smo pozvani na razgovor kako bismo mogli pronaći neku drugu opciju. Inače mi je kirija bila nešto više od 500 KM, za vrijeme pandemije kada je svima bila umanjena plaćao sam oko 360 KM, a sada sa povišenom cijenom taj iznos će biti 850 KM", istakao je.

U uručenom rješenju, kako dalje priča, nije bilo nikakvih dodatnih i konkretnijih pojašnjenja. Istaknuo je da su samo nabrojani članovi Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostora Općine Stari Grad, na osnovu kojih su imali popuste, a koji više ne važe u njegovom slučaju.

"Te povlastice se dakle ukidaju i sve se vraća na prvobitno stanje. Ja sam bio na privrednom tenderu kada se dijelio prostor, a osim toga bio je i tzv. vojni tender koji nikada nije proveden i kome je dodijeljena od načelnika radnja, oni su sada izuzeti iz ove odluke. Kontaktirao sam nadležne i nisam sam u ovoj borbi, ima još zakupaca koji će nastojati vratiti svoja prava tako da se nadam da ćemo u ovome uspjeti", naglasio je.

Ne priznaju se boračke zasluge

Još jedan zakupac (identitet poznat redakciji) koji prostor na Baščaršiji iznajmljuje za trgovinu tekstilom također je ogorčen ovom iznenadnom odlukom.

"Ja sam plaćao 1.300 KM kiriju i podignuta je za 800 KM jer su mi ukinuli borački popust. Trenutno mi je radnja u adaptaciji i ovakva rješenja iz Općine dolaze baš u vrijeme kada smo zbog koronavirusa izgubili značajnu zaradu, a umjesto pomoći koja nam je obećana dobili smo povećanu kiriju", naglasio je.

Rješenje koje je jedan od zakupaca dobio za povećanje kirije (Foto: Klix.ba)
Rješenje koje je jedan od zakupaca dobio za povećanje kirije (Foto: Klix.ba)

On je zakupac na Baščaršiji od 1998. godine i, kako je naveo, ovo je prvi put da se na ovaj način podigne cijena kirije.

"Boračke se zasluge ne priznaju i očekujem sastanak s nadležnima da ih pitam da li to ova privilegija važi maksimalno 25 godina i da li sada trebaju da se stvaraju novi heroji rata. Međutim, nećemo odustatati od svojih prava. Nas zakupaca na području Starog Grada ima oko stotinu tako da nikada nećemo odustati od naše borbe", dodao je.

Iz Općine Stari Grad kažu da sve rade u skladu sa zakonom

Kontaktirali smo i Općinu Stari Grad iz koje su nam kazali da oni putem Službe za privredu, zakup poslovnih prostora regulišu prema Zakonu o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija KS i općinske Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti.

"Shodno tome, nije bilo nikakvih uvećanja cijena zakupa za korisnike poslovnih prostora. Štaviše, do 30. juna 2021. godine na snazi je odluka kojom su cijene zakupa umanjene za 30 posto s ciljem umanjenja posljedica koronavirusa na privredu i privrednike. Ova olakšica zakupcima je omogućena u kontinuiranom trajanju od devet mjeseci", naveli su.

Dalje su pojasnili da nijednom zakupcu koji je ostvario pravo na popust u skladu s Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti isti nije uskraćen.

"Konkretno, prema odredbama pomenute odluke borci imaju pravo na popust ukoliko su zakup poslovnog prostora ostvarili na osnovu tzv. izdvojenog javnog oglasa ili neposrednom dodjelom. Taj popust ne može se ostvariti ukoliko je prostor dobijen na javnom komercijalnom oglasu", naveli su.

Kako kažu, Služba za privredu Općine Stari Grad vrši usklađivanje starih ugovora o zakupu sa važećom odlukom te je moguće da određeni zakupci zbog toga ne mogu imati popuste koji su u suprotnosti s tom odlukom.

"Svim zakupcima blagovremeno su upućene obavijesti, a ukoliko imaju nejasnoća ili trebaju dodatna pojašnjenja važeće Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti trebaju se obratiti nadležnoj Službi za privredu gdje će im sve biti objašnjeno", poručili su na kraju iz Općine.