Traže pomoć od Vlade RS-a
0

Zakupci iz Doboja pješke krenuli u Banju Luku

FENA
Doboj
Doboj
Pedesetak zakupaca na dobojskoj buvljoj pijaci, koji zbog zatvaranja objekta protestiraju već 80 dana, jutros su krenuli pješice za Banju Luku da bi zatražili pomoć entitetske vlade.

Oni tvrde da nisu dobili pomoć od dobojskih institucija i da je očekuju od Vlade RS-a.

Zbog neposjedovanja urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole i upotrebne dozvole, koje su istekle 2007., buvlja pijaca u Doboju zapečaćena je 30. septembra.

To je bio i razlog za protest zakupaca, a u novosagrađenom tržnom centru na buvljaku ne žele da rade.

Do ovih problema su u najvećoj mjeri doveli neriješeni odnosi između dviju firmi koje upravljaju buvljom pijacom, dobojskog "Autokomerca” i brčanskog "Megamarketa”.

"Autokomerc” je za novosagrađeni tržni centar na buvljoj pijaci osigurao svu dokumentaciju, a za stari dio buvljaka tek očekuje da je dobije.

Zakupci navode da trpe ogromnu štetu, da žele samo svoja stara radna mjesta i da su stoga odlučili krenuti u Banju Luku po pomoć Vlade RS-a.

Do Banje Luke jedan dio puta preće pješke, a drugi automobilima. Sredinom prošlog mjeseca Okružnom tužilaštvu Doboj podnijeli su i krivičnu prijavu protiv Uroša Krulja, direktora preduzeća “Autokomerc” kojom traže da bude zabranjen rad tržnom centru koji je sagradio Krulj, a koji se nalazi u blizini zapečaćene buvlje pijace.

Oni smatraju da je Krulj utjecao da bude zapečaćena buvlja pijaca, jer je htio da pijačari zakupe poslovne prostore u objektu koji je, kako tvrdi, bespravno sagradio.

S druge strane, Krulj je rekao da posjeduje upotrebnu dozvolu za tržni centar te da "Autokomerc" nema ugovorni odnos s pijačarima, nego ima ugovor na 25 godina o zajedničkom ulaganju s „Megamarketom”.

Preduzeće "Megamarket", objasnio je Krulj, od 2002. godine upravlja buvljom pijacom, a “Autokomercu” mjesečno uplaćuje 40 posto prihoda.

Od dobojskih nadležnih organa zakupci su dobili odgovor da buvljak može biti otpečaćen tek kada se pribavi sva urbanističko-građevinska dokumentacija i potrebna dozvola.