Udruženje novinara RS-a
0

Zakonski sankcionisati uvrede i prijetnje na društvenim mrežama

FENA
Udruženje novinara Republike Srpske (RS) smatra da je radi uspostavljanja principa demokratskog i tolerantnijeg društva "neophodno uvesti red i odgovornost u sferi portala i društvenih mreža na kojima su sve prisutnije prijetnje, uvrede, govor mržnje i netolerancije".

Potrebno je, navodi se u saopćenju ovog udruženja, javnu diskusiju o društvenim pojavama i problemima kako u javnim medijima tako i na portalima voditi na civilizovan način te "zakonski sankcionisati uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi kao i prijetnje koje svakodnevno dobijaju na intenzitetu na društvenim mrežama".

Udruženje novinara RS-a zbog toga poziva i sve relevantne institucije vlasti da spriječe uvrede i prijetnje koje, posebno, novinarima i medijima upućuju uglavnom ljudi pod lažnim identitetima putem otvorenih foruma na portalima, društvenih mreža i brojnih sadržaja na internet mreži.

"Želimo da podsjetimo da Zakon o zaštiti od klevete jasno definiše pravna sredstva svih onih koji smatraju da su na bilo koji način oštećeni pisanjem medija, kao što Krivični zakon jasno definiše prijetnje kao teško krivično dijelo ugrožavanja bezbjednosti", stoji u saopćenju.

Udruženje novinara RS-a podsjeća i da je rad novinara javan i da podliježe kritici javnosti i zakonskim regulama.

Također podsjećaju da se policijske i službe sigurnosti u RS-u i BiH do sada "nisu bavile počiniocima teških krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti javnih ličnosti, ali i novinara i medija na internetu".