Vlada RS-a
0

Zakonom se reguliše status stanova bez stanarskog prava

FENA
Vlada RS-a utvrdila je Nacrt zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da se oni vraćaju njihovim nosiocima prava raspolaganja.

U RS-u ima od 8.500 do 9.000 takvih stanova, a trenutno se koriste kao alternativni smještaj za izbjegle ili raseljene osobe, mada ima primjera i da se nelegalno koriste.

Milimir Papović, savjetnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, pojasnio je da će ti stanovi biti vraćeni RS-u, općinama, gradovima i javnim preduzećima, ustanovama i pravnim osobama koje su ih stekle izgradnjom ili drugim pravom.

"U slučaju da takva lica ne postoje ili da su u slučaju javnih preduzeća privatizovana ili su stečajem ili likvidacijom brisani iz registra javnih preduzeća, ti stanovi će se tretirati kao vlasništvo Fonda stanovanja koji će njima raspolagati sve do njihovog davanja u zakup", rekao je Papović na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade.

Također, ovim zakonom predviđeno je da će Fond stanovanja moći te stanove davati u zakup osobama zavisno od njihovih stambenih potreba, a što će utvrditi Vlada posebnim zakonskim aktima, a bit će moguć i njihov otkup.

Papović je potvrdio i da se zakonom reguliše naknada osobama koji su imali stanove u svojini, ali su oni porušeni u stambenim zgradama tokom ratnih djelovanja, a vodit će se i računa i o zadovoljavanju stambenih potreba ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i penzionera.

Inače, radi se o državnim stanovima koji su bili u kategoriji stanova koji su imali status napuštene imovine, a stupanjem na snagu Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenoj imovini, svi stanovi koji su bili potraživani vraćeni su podnosiocima zahtjeva koji su se za to javili.

Ovim stanovima nad kojima je prestalo stanarsko pravo, jer zahtjevi nisu podneseni blagovremeno, upravljalo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe i koristilo ih za potrebe alternativnog smještaja tih kategorija.