{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakonom o stanovima krši se pravo na lokalnu samoupravu

F
8.7.2008. u 13:47
0
0
Zakonom o stanovima krši se pravo na lokalnu samoupravu
0
Zakonom o stanovima krši se pravo na lokalnu samoupravu
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da je članom 2. stav 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu.
U skladu s Odlukom Suda, osporena odredba prestaje da važi danom objavljivanja sudske odluke u Službenim novinama FBiH.

Radi se o odredbi kojom je općinama kao jedinicama lokalne samouprave nametnuta obaveza dodjele zamjenskih stanova nositeljima stanarskih prava u privatnom vlasništvu, a da prethodno nisu utvrđeni izvori finansiranja ovih obaveza.

Odlučujući o zahtjevu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu načelnika sarajevskih općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, Ustavni sud FBiH se pozvao na ustavne odredbe, te odredbe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o načelima lokalne samuprave u FBiH.

Kako je u obrazloženju Odluke istaknuo predsjednik Ustavnog suda FBiH mr. Mirko Bošković, spomenute odredbe podrazumjevaju saradnju lokalne i centralne regionalne vlasti koja se ostvaruje kroz konsultiranje, zajedničko planiranje i provođenje zakonskih obaveza.

Prema njegovim riječima, Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH (članovi 10. i 11.) definirana je procedura za prenos poslova s federalnih i kantonalnih vlasti na jedinice lokalne samouprave, a zakonodavac je dužan pribaviti i mišljenje Saveza općina i gradova o svim promjenama zakona što mogu utjecati na finansijske obaveze jedinica lokalne samouprave.

Ustavni sud, stoga, smatra da je predlagač osporenog zakona propustio obaviti konsultacije s jedinicama lokalne samouprave u skladu s ustavnim i zakonskim obavezama kojima je regulirano pravo na lokalnu samoupravu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: