{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakoni o Vladi i državnim službenicima sutra pred poslanicima NSRS-a

F
14.7.2008. u 14:35
0
0
Zakoni o Vladi i državnim službenicima sutra pred poslanicima NSRS-a
0
Zakoni o Vladi i državnim službenicima sutra pred poslanicima NSRS-a
Novi zakon o upravi u Republici Srpskoj predviđa da broj ministarstava u Vladi RS-a ostane isti, ali je kod dva ministarstva predviđena izmjena naziva.
Za Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a predviđen je naziv "Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalne integracije“, i time se vrši prilagođavanje nadležnostima i poslovima koje obavlja, a Ministarstvo privrede, energetike i razvoja prema novom Zakonu trebalo bi se zvati "Ministarstvo indrustrije, energetike i rudarstva“.

Također, predviđeno je i formiranje "Direkcija policije“ kao nove republičke uprave u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Ovom, kao i Nacrtu zakona o Vladi RS-a i Nacrtu zakona o državnim službenicima, te prijedlozima zakona o zaštiti naziva RS-a i o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, sutra će se izjasniti poslanici Narodne skupštine RS-a.

Razlozi za donošenje Zakona o Vladi sadržani su u obavezi koja je proistekla iz zaključka Skupštine RS-a od jula prošle godine, a kojim je utvrđena potreba reorganizacije sistema Vlade, ministarstava, uprava i drugih vladinih organizacija s ciljem efikasnije organizacije i postizanja boljih rezultata u funkcionisanju.

Promjene koje su izražene i u materijalnim propisima, uticale su na potrebu za usklađivanjem nadležnosti Vlade sa nastalim promjenama i novim zadacima koji stoje pred ovim organom, naročito u realizaciji zadataka na usklađivanju zakonodavstva RS-a sa zakonodavstvom Evropske unije, saopćeno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

Jedan od razloga za donošenje zakona o državnim službenicima jeste, kako se dodaje, da se ubrza proces reforme javne uprave u RS-a, a u skladu sa strategijskim ciljevima i promjenama u ovoj oblasti.

"Donošenje zakona o zaštiti naziva RS-a i zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, čiji će prijedlozi sutra biti razmatrani, veoma su značajni za RS, jer ih do sada nismo imali“, navodi resorno ministarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: