Dom naroda FBiH
7

Zakoni o notarima idu u javnu raspravu, SDP tvrdi da su im SDA i HDZ ukrali zaključak

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vraćanjem u redovnu proceduru seta zakona koji se odnose na rad notarske službe, Dom naroda Parlamenta FBiH se stavio u funkciji očuvanja notarijata i pravne sigurnosti u FBiH, saopćeno je večeras iz Doma naroda na čijem čelu je Tomislav Martinović (HDZBiH)

Deleagti ovog doma, većinom glasova u redovnu proceduru vratili su izmjene i dopune seta zakona koji se tiču rada notarske službe u Federaciji BiH.

Radi se o izmjenama i dopunama šest zakona; Zakona o notarima, Zakona o zemljišnim knjigama, Porodičnog zakona, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o registraciji poslovnih subjekata te Zakona o nasljeđivanju u Federaciji BiH.

Donošenjem izmjena i dopuna navedenih zakona provest će se presuda Ustavnog suda Federacije BiH iz 2015. godine kojom je Zakon o notarima proglašen neustavim.

"Prilikom vraćanja u redovnu proceduru, Dom naroda vodio se ranijim presudama Ustavnog suda Federacije BiH kojim je naglašena potreba donošenja zakona u redovnoj proceduri, osim u iznimnim slučajeva koji zahtijevaju hitnost postupka. Nakon što su usvojeni u formi Nacrta, zaključkom Doma naroda dat je rok od 30 dana predlagatelju za organiziranje javne rasprave tokom koje će uz iznesene zaključke u ovom domu, biti izrađeni prijedlozi zakona", saopćeno je.

U završnom obraćanju u ovom domu Mato Jozić, federalni ministar pravde, kazao je da će biti sačuvan notarijat ali i pravna sigurnost građana u Federaciji BiH.

Na prijedlog Tomislava Martinovića i Aljoše Čampare, predsjedavajućeg i dopredsjedavajučeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je i zaključak kojim je Dom naroda zadužio Federalno ministarstvo

pravde da u skladu sa svojim nadležnostima izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i advokata, te u roku od trideset dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana Federacije BiH, odnosno njihovim imovinskim prilikama umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku.

U SDP-u, pak, ne vide tako, te su saopćili da je ova sjednica pokazala "kleptomanski manir kadrova SDA i HDZ-a, koji su tokom sjednice ukrali zaključak SDP oko zahtjeva za reviziju cijena notarskih i advokatskih usluga koje je u nadležnost ministarstva pravde FBiH i predložili kao vlastiti.

"S obzirom da je nama interes građana vrhunski prioritet podržali smo prijedlog, jer je najmanje važno što ga je SDP napisao, ako će građani imati direktnu korist. Nažalost, svjedočili smo još jednoj prevari građana u kojem se vanredna sjednica zakazala zbog hitnosti potrebe usvajanja zakona za implementaciju presude Ustavnog suda vezano za zakon o notarima, a onda su ga ti isti vratili u nacrt sa javnom raspravom od 30 dana", saopćeno je iz SDP-a.