Nije u skladu s Ustavom
132

Zakon SNSD-a i HDZ-a kojim izbacuju strane sudije iz Ustavnog suda pao na državnoj komisiji

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH nije utvrdila usaglašenost s Ustavom, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

Predlagači ovog zakona bili su zastupnici SNSD-a i HDZ-a Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Inače, ovim prijedlogom se, između ostalog, izbacuju strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a riječ je o zakonskom prijedlogu koji je najavljivao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a nakon što je u februaru izazvao političku krizu zbog presude Ustavnog suda kojom se osporava dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a.

Članica Ustavnopravne komisije Alma Čolo (SDA) kazala je da Parlamentu BiH ide negativno mišljenje o ovom zakonu.

"Ja sam galasala protiv jer mislim da je troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nešto što je definisano Ustavom i mora se mijenjati ta odredba u Ustavu da bismo ih zamijenili. SDA je protiv toga da u sadašnjem trenutku strane sudije odu iz Ustavnog suda. To su sudije koji su vrsni pravnici i dolaze iz razvijenih demokratskih sistema. Ustavni sud je taj koji štiti ustavni poredak, demokratiju i ljudska prava. Strane sudije su korisne, barem još neko vrijeme. Promjena ustava treba da prethodi promjeni zakona", kazala je Čolo.

Članica Ustavnopravne komisije Borjana Krišto (HDZ) izjavila je da taj zakon ima ustavni temelj i da je vrijeme da BiH preuzme svoju odgovornost kada je riječ o imenovanju sudaca u Ustavnom sudu BiH.

"Naglašavam da je Ustav BiH ostavio mogućnosti i stvorio nam obavezu da nakon pet godina od njegovog formiranja Parlament može da odluči o tome kako će se birati sudije. Mi smo u ovom zakonu napravili sve ono što je potrebno BiH i ne vidim razloga da ovaj zakon nije podržan. Ali očito je poruka drugačija i očito neko želi da BiH upravljaju stranci na prijedlog neke većine koja ovdje postoji i time se šteti interesima BiH i nas koji ovdje živimo", kazala je Krišto.

Član Komisije Dragan Mektić (SDS) kazao je da ga je iznenadio SNSD.

"Postoje zaključci NSRS-a na kojima je insistirao SNSD o neusvajanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH, a sada vidim da su glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka NSRS-a", kazao je Mektić.

Snježana Novaković-Bursać (SNSD) izjavila je da joj je neshvatljivo da ovaj zakon nema ustavni osnov, jer je on, kako je rekao, upravo usaglašen s Ustavom.

"Rezultat glasanja na komisiji je bio 4-4, Mektić je bio suzdržan, što je razočaravajuće jer su 2006. godine klubovi SDS-SNSD tada predlagali ovaj zakon. Ovo govori o podaništvu i izdajništvu", kazala je ona.

Inače, Ustavnopravnu komisiju čine Alma Čolo, Nikola Lovrinović, Obren Petrović, Zlatan Begić, Borjana Krišto, Dragan Mektić, Nermin Nikšić, Nebojša Radmanović i Safet Softić.