BiH
0

Zakon o visokom obrazovanju mora biti usvojen

FENA
Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Vijeće Evrope i Ured visokog predstavnika, odnosno specijalnog predstavnika Evropske unije apeluju na članove Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH da na sutrašnjoj sjednici podrže državni zakon o visokom obrazovanju.

Davanjem podrške ovom nacrtu, što bi istovremeno značilo i njegovo vraćanje u parlamentarnu proceduru, pomogli bi da se osigura usvajanje ovog zakona, sa čijim se donošenjem već odavno kasni.

Ovaj zakon je od suštinske važnosti kako bi se osigurao odgovarajući zakonski okvir za ispunjenje bosanskohercegovačkih obaveza iz tzv. bolonjskog procesa i Lisabonske konvencije, koji zajedno čine osnovu za zajednički evropski prostor visokog obrazovanja, naglašava se u zajedničkom saopćenju.

Štaviše, usvajanje zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou predstavlja obavezu koju je BiH preuzela u okviru Evropskog partnerstva u koje je ušla s Evropskom komisijom. Nacrt zakona je u skladu s bolonjskim principima i počiva na najboljoj evropskoj praksi. Donošenje tog zakona istovremeno bi poslalo pozitivan signal evropskim partnerima Bosne i Hercegovine prije sljedećeg ministarskog sastanka u okviru bolonjskog procesa, za koji je planirano da se održi u maju u Londonu.

Druge zemlje potpisnice već odavno čekaju da BiH ispuni svoje obaveze. Što je još važnije, odavno čekaju i studenti, akademski radnici i građani ove zemlje. Oni imaju svako pravo da od svojih izabranih predstavnika očekuju da nadoknade izgubljeno vrijeme, navodi se.