Dodikove ucjene
30

Zakon o sudovima BiH ponovo skinut s dnevnog reda, priča o stranim sudijama blokira rad vlasti

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vijeće ministara BiH ni danas neće razmatrati Nacrt zakon o sudovima BiH kao niti još nekoliko tačaka koje su bile planirane na dnevnom redu, saznaje Klix.ba.

Nacrt je skinut s dnevnog reda na zahtjev ministara koje kontroliše Milorad Dodik.

Nacrt ovog zakona i ranije je trebao biti razmatran, ali je na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košaraca povučen sa dnevnog reda, uz objašnjenje da nijedan zakon neće biti razmatran u Vijeću bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH.

Upravo to je i danas razlog. Dodikovi ministri insistiraju na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH koji predviđa odlazak stranih sudija dok ministri Zukan Helez, Elmedin Konaković, Edin Forto i Sevlid Hurtić su protiv tog prijedloga.

Dodik je nekoliko puta rrekao da će SNSD učestvovati u razgovorima i usaglašavanjima drugih zakona, ali da nijedan neće biti usvojen dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Podsjetit ćemo da je ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ) 14. septembra rekao da Vijeće ministara nije uspjelo da usaglasi i usvoji Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine jer je "u pitanju usaglašavanje sitnica, a ne krupnih stvari".

Zakonom o sudovima BiH se želi formirati treći sudski stepen, međutim kritičari upozoravaju da ovaj zakon smanjuje nadležnost državnog suda na prostoru entiteta kada se govori o krivičnim djelima korupcije i organizovanog kriminala.

Poznato je da je i sjedište Višeg suda BiH također postalo problem. Dok je Dodikova ekipa za sjedište u Banjoj Luci, druga strana u Vijeću ministara BiH zagovara Istočno Sarajevo.

Do kada će Milorad Dodik ustrajavati ostaje da se vidi no jasno je da je Vijeće ministara već neko vrijeme u određenoj vrsti blokade s obzirom da se zbog ultimatuma ne radi najavljenom dinamikom odnosno reformski zakoni koji su najavljeni kao ključni na evropskom putu su na čekanju.