Njemački analitičari
0

"Zakon o referendumu je mač sa dvije oštrice"

Sarajevo-x.com
Opšti stav njemačkih analitičara i stručnjaka za međunarodno pravo je da Zakon o referendumu sam po sebi nije štetan za BiH, ali je ipak štetan za cjelokupni politički kontekst, objavio je Radio Deutsche Welle.

"Referendum je mač sa dvije oštrice. U mnogim slučajevima je veoma koristan, ali istovremeno sprječava mobilnost u politici. Donesu li građani odluku o određenom pitanju, tu odluku je teško promijeniti, čak i godinama kasnije, kada se politički pogled na određena pitanja promijeni", objasnio je Christian Tomuschat, profesor međunarodnog prava.

On je dodao i to da je referendum dobro rješenje kada se razmatra pitanje od velikog nacionalnog značaja, no u Bosni i Hercegovini se postavlja pitanje da li će se država raspasti. Referendum se koristi kao prvi korak ka odcjepljenju Republike Srpske i njenom spajanju sa Srbijom, a to nije u skladu sa ustavnim poretkom i minira Ustav zemlje.

Novim Zakonom, referendum više nije obavezujući u odnosu na Zakon iz 1993. godine po kojem je odluka o referendumu morala da bude sprovedena. Negativna je činjenica da Zakon ne propisuje pitanja o kojima građani mogu da se izjašnjavaju čime je ostavljen prostor za zloupotrebu, instrumentalizaciju i manipulaciju građana, smatra njemački politolog Bodo Weber.

”Međunarodnoj zajednici je jako teško reagovati na to, jer u samom tekstu zakona nema ništa sporno. To je Banja Luka dobro krojila tako da Međunarodna zajednica i dalje nastavlja pogrešnu politiku. Međunarodna zajednica će pokušati da uvjeri Milorada Dodika da se drži međunarodnih i demokratskih pravila i igre, umjesto da zauzima neku principijelnu poziciju kako će postupati sa ovom sadašnjom krizom u Bosni i Hercegovini", kazao je Weber za Deutsche Welle.

Na Zakon o referendumu u Republici Srpskoj reagovalo je i Međunarodno Društvo za ugrožene narode.

"Republika Srpska nastala je ratom. S njenog teritorija je protjerano 60 posto stanovnika. Ljudi, koji su u njoj preuzeli moć i koji prijete sa priključenjem Srbiji, objavljuju rat zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini. A u BiH žive i desetine hiljada bosanskih Srba koji ne žele da budu podčinjena država Srbije", kazao je Tilman Zulch predsjednik Međunarodnog Društva za ugorožene narode.

”To je ono što želi Dodik. To je provokacija za Evropu i sve institucije, ličnosti i vlade koje su pomagale jedinstvo Bosne i Hercegovine i koje su se solidarisale sa žrtvama”, prokomentarisao je Zulch.