{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o platama u organima vlasti upućuje se u javnu raspravu

F
19.5.2011. u 15:12
0
1
Zakon o platama u organima vlasti upućuje se u javnu raspravu
0
Zakon o platama u organima vlasti upućuje se u javnu raspravu
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je na današnjoj sjednici u Sarajevu da predloženi zakon o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH bude upućen u 60-dnevnu javnu raspravu u sve kantone, po mogućnosti i općine.
Ostavljena je također mogućnost da budu redefinirana konceptualna rješenja iz nacrta ovog tekstu, i to u skladu s parlamentarnom te najavljenom javnom raspravom.

Zakon o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, čiji je nacrt odobren u načelu na današnjoj sjednici u Parlamentu uz zaključak da je neophodna i šira, javna rasprava, odnosi se na plate i naknade uposlenika iz budžeta na kantonalnim i općinskim, odnosno gradskim nivoima.

Odredbe sadašnjeg zakona ne ostavljaju mogućnost da kantonalne, odnosno općinske i gradske vlasti, u dogovoru sa sindikatom, utvrde osnovicu u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, već se osnovica utvrđena na federalnom nivou primjenjuje i u kantonima, općinama i gradu.

Predloženim izmjenama je utvrđen donji limit za moguće odstupanje od federalnog nivoa, 10 posto na nivou kantona, a 20 posto u općinama i gradovima, rečeno je.

Gornji limit je federalna osnovica.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: