BiH
10

Zakon o PIO-u: Prihvaćen amandman za povećanje boda za izračun penzije sa 13,6 na 14,3

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici većinom glasova dva amandmana na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji suštinski mijenjaju tekst tog zakona u odnosu na varijantu predloženu iz Federalne vlade.

Predstoji izjašnjavanje o kompletnom zakonu nakon pauze koju je u trenutnoj fazi sjednice zatražio Klub delegata bošnjačkog naroda.

Prihvaćene amandmane je podnio Klub hrvatskih delegata, a jedna od suštinskih izmjena odnosi se na visinu predviđenog općeg boda pomoću kojeg se izračunava visina penzija budućim korisnicima.

Vlada je, naime, predvidjela da visina tog boda bude 13,6, dok je odobrenim amandmanom povećan na 14,31.

Inače se visina budućih penzija, prema ovom zakonu, izračunava množenjem ovog općeg boda s bodovima koji se dobivaju na osnovu godina staža i plaća osiguranika.

Prema Vladinoj varijanti, naprimjer, ako je plaća bila u visini prosječne u FBiH, osiguranik bi za svaku godinu staža dobivao po jedan bod (40 godina staža, npr. jednako je 40 bodova), a konačna visina penzija bi se određivala množenjem tih bodova s općim bodom koji je u Vladinoj varijanti iznosio 13,6, a prema odobrenom amandmanu 14,31.

Drugim danas odobrenim amandmanom hrvatskih delegata, primjenu zakona treba odgoditi šest mjeseci po stupanju na snagu, što Vlada nije predvidjela njenim prijedlogom.

Ako Dom naroda odobri većinom glasova i kompletan zakon na današnjoj sjednici, on će zbog amandmana biti različita tekstualna varijanta u odnosu na prihvaćenu u Predstavničkom domu koji je, pak, odobrio Vladin prijedlog.

Procedura u tom slučaju nalaže usuglašavanje konačnog teksta, što uvijek iziskuje dodatno vrijeme.

Konačni tekst usuglašava zajednička komisija oba doma.