{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o oružju prvi put na državnom nivou

F
FENA
16.12.2008. u 18:41
0
4
Zakon o oružju prvi put na državnom nivou
0
Zakon o oružju prvi put na državnom nivou
Prijedlog zakona o oružju prvi put se razmatra na državnom nivou, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Zakon o oružju, kojim se na nivou Bosne i Hercegovine uređuje oblast nabavke, držanja, nošenja, sakupljanja, popravljanja, proizvodnje, označavanja, prometa oružja i municije, način postupanja s oružjem i municijom, osnivanje i vođenje civilnih strelišta, vođenje evidencija, te utvrđuju kazne za počinioce prekršaja.

Trenutno ova oblast nije uređena na državnom nivou, jer su pojedini kantoni u Federaciji (Sarajevski, Srednjobosanski, Unsko-sanski kanton) i Distrikt Brčko donijeli svoje zakone, dok neki kantoni, s određenim izmjenama, primjenuju Zakon o oružju i municiji bivše SFRJ, a Republika Srpska ima Zakon o oružju, koji je donijela Narodna skupština RS 2007. godine.

Također, prema nekim procjenama, oko 19 posto nelagalnog naoružanja, nalazi se u posjedu građana BiH i svjedoci smo njegove skoro svakodnevne zloupotrebe. Na ovaj način, prvi put se jedinstveno i efikasno uređuje ova značajna oblast na nivou cijele BiH i usklađuje sa standardima i zakonodavstvom Evropske unije.

U tekstu predloženog zakona ugrađene su odredbe Direktive Savjeta Evropske unije, te Direktive Evropskog parlamanta i Savjeta, koje govore o kontroli nabavke i posjedovanja oružja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: