{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o oružju prvi put na državnom nivou

F
16.12.2008. u 18:41
0
4
Zakon o oružju prvi put na državnom nivou
0
Zakon o oružju prvi put na državnom nivou
Prijedlog zakona o oružju prvi put se razmatra na državnom nivou, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Zakon o oružju, kojim se na nivou Bosne i Hercegovine uređuje oblast nabavke, držanja, nošenja, sakupljanja, popravljanja, proizvodnje, označavanja, prometa oružja i municije, način postupanja s oružjem i municijom, osnivanje i vođenje civilnih strelišta, vođenje evidencija, te utvrđuju kazne za počinioce prekršaja.

Trenutno ova oblast nije uređena na državnom nivou, jer su pojedini kantoni u Federaciji (Sarajevski, Srednjobosanski, Unsko-sanski kanton) i Distrikt Brčko donijeli svoje zakone, dok neki kantoni, s određenim izmjenama, primjenuju Zakon o oružju i municiji bivše SFRJ, a Republika Srpska ima Zakon o oružju, koji je donijela Narodna skupština RS 2007. godine.

Također, prema nekim procjenama, oko 19 posto nelagalnog naoružanja, nalazi se u posjedu građana BiH i svjedoci smo njegove skoro svakodnevne zloupotrebe. Na ovaj način, prvi put se jedinstveno i efikasno uređuje ova značajna oblast na nivou cijele BiH i usklađuje sa standardima i zakonodavstvom Evropske unije.

U tekstu predloženog zakona ugrađene su odredbe Direktive Savjeta Evropske unije, te Direktive Evropskog parlamanta i Savjeta, koje govore o kontroli nabavke i posjedovanja oružja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: