Ministarstvo saobraćaja KS
0

Zakon o linijskom prijevozu čeka mišljenje Konkurencijskog vijeća

FENA
Haris Lulić (Foto: Sarajevo-x.com)
Haris Lulić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministarstvo saobraćaja je krajem novembra pripremilo zakon o javnom linijskom prijevozu u Kantonu Sarajevu, ali se zakon još nije našao pred Vladom i Skupštinom KS-a jer čeka mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH, kazao je u izjavi za Fenu ministar saobraćaja KS-a Haris Lulić.

Lulić je naglasio da je Ministarstvo pripremljen zakon proslijedilo svim zainteresiranim subjektima na razmatranje da bi se izradio što kvalitetniji tekst ovog zakona koji će bolje regulirati oblast javnog prijevoza.

Mišljenje o zakonu dostavili su Kantonalno javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj - GRAS", firma "Centrotrans", Kantonalna direkcija za inspekcijske poslove, Ured za zakonodavstvo te Ministarstvo pravde.

Ministar Lulić je podsjetio da zadnja odluka Grada Sarajeva koja tretira javni linijski prijevoz datira još iz 1989. godine te smatra da bi novim zakonom o ovoj oblasti bio napravljen iskorak budući da će ponuditi nova rješenja koja prate evropske trendove uređenja linijskog prijevoza u urbanim sredinama.

"Donošenje zakona o javnom linijskom prijevozu sada je direktno uvjetovano mišljenjem Konkurencijskog vijeća BiH koje još nismo dobili", potcrtava ministar Lulić.

Kada je u pitanju taksiprijevoz u Kantonu Sarajevo Ministarstvo saobraćaja KS-a odlučio je izraditi zakon umjesto odluke koji će regulirati ovu oblast.

Taj zakon je još u izradi, a početkom aprila trebao bi biti proslijeđen zainteresiranim subjektima prije nego se, u formi nacrta, nađe pred Vladom KS-a.