BiH
70

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana ujedinio vlast i opoziciju, ali ne i "duhanski lobi"

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Najveće bh. kompanije upozorile su da Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana donosi negativne posljedice po sektor trgovine, što je ulijevalo sumnju da će biti podržan u Parlamentu. No, zakon je dobio bezrezervnu podršku, a atmosfera koja je vladala među parlamentarcima na jučerašnjoj sjednici nagovještava da bi zakon ubrzo mogao i stupiti na snagu.

Bezrezervna podrška

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba da je riječ o jednom od rijetkih zakona koji je imao skoro jednoglasnu, bezrezervnu, podršku svih zastupnika u Parlamentu FBiH, bez obzira na to da li je riječ o poziciji ili opoziciji.

"To samo po sebi govori da nam je jedan takav zakon više nego potreban. Toliko je vladao interes za usvajanjem ovog zakona da je prihvaćena sugestija Komisije za informisanje Parlamenta FBiH, koju ja vodim, da javna rasprava ne bude duža od 30 dana. To znači da bi mi već vrlo brzo, u narednih mjesec i po dana, ponovo trebali imati zakon u proceduri, u formi prijedloga, čime bi se zaokružila jedna cjelina", kazao je Mašić, dodavši da bi usvajanjem zakona u formi prijedloga, u oba doma Parlamenta, zakon stupio na snagu.

On smatra da nema nijednog razloga da se odugovlači sa usvajanjem ovog zakona, jer nije riječ samo o nečemu što je pravna stečevina Evropske unije, nego i o zakonu od kojeg će višestruku koristi imati bh. društvo.

"Bilo je nekih sitnih sugestija za korekcijom zakona, u smislu da se jasno definišu i odvoje duhan od duhanskih proizvoda, jer se objektivno ne može sve tretirati na isti način i stavljati u isti koš. Ali kad je riječ generalno o zakonu, usuđujem se reći da je bila jednoglasna podrška", kategoričan je Mašić.

Kompanije negoduju

Damir Mašić nam je kazao da se nada da će zakon dobiti podršku u oba doma, a sudeći prema jučerašnjoj atmosferi u Parlamentu, vjeruje da će se to desiti bez obzira na negodovanje predstavnika velikih kompanija.

"Vjerujem da će se bez obzira na duhanske i ostale lobije u ovoj zemlji Parlament oduprijeti tim pritiscima, kojima Vlada godinama nije odolijevala, jer se ovaj zakon davno trebao naći u parlamentarnoj proceduri", kazao je Mašić, dodavši da je očigledno trebala da se desi prodaja Fabrike duhana Sarajevo da bi Vlada konačno pustila jedan takav zakon u proceduru.

Podsjećamo, predstavnici kompanija iNovine BH, Bingo Holdina, Energopetrol, Konzum, Duhanpromet, Tobacco Press, Amko, Riva, Petrol BiH su naveli da se nacrtom ovog zakona uvode i nove zabrane, sa akcentom na potpunu zabranu isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, te da je mnogo strožiji od regulacije u zemljama u okruženju.

Naveli su da bi usvajanje zakona negativno uticalo na sektor trgovine, što bi rezultiralo padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH.

Parlamentarci prepoznali važnost zakona

Menadžerica za komunikacije Udruženja PROI Arijana Knežević kazala je da se oni istinski raduju što su parlamentarci i parlamentarke na jučerašnjoj sjednici usvajanjem Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje pokazali da su prepoznali važnost jednog ovakvog zakona, kako u smislu zaštite zdravlja, tako i ispunjavanja međunardne pravne obaveze BiH koju je ona preuzela činom ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana 2009. godine.

"Želimo skrenuti pažnju i pozvati sve donosioce odluka na oprez, jer nam iskustva drugih zemalja jasno pokazuju da se duhanska industrija koristi različitim taktikama kako bi odgodila ili onemogućila donošenje sličnih zakona. Jedna od takvih taktika je pokušaj promjene odredbi zakona i traženje 'rupa' u istom. Navedena taktika nerijetko uključuje i zagovaranja za odvojene prostorije za pušače u zatvorenim javnim objektima. Budući da su odvojene prostorije dokazano neefikasan način zaštite od duhanskog dima, trenutni Nacrt novog zakona ne ostavlja mogućnost odvojenih prostorija za pušenje. Odvojene prostorije su pored toga, već predviđene zakonom koji je sad na snazi u FBiH i vidimo da su iste neefikasne i da ostavljaju prostora za manipulacije", rekla je Knežević za Klix.ba.

Vodili se najboljim primjerima

Arijana Knežević je dodala da su se još pri izradi prednacrta ovog zakona svi vodili najboljim i najkorisnijim primjerima prakse, te da je u izradi učestvovala ekspertna radna grupa, kojom je koordiniralo Federalno ministarstvo zdravstva uz podršku Udruženja PROI.

"U daljem procesu treba imati u vidu savremena iskustva i trendove zemalja koje su uvele ovakve zakone u zadnjih nekoliko godina, a koji se definitivno kreću u pravcu potpunog ograničavanja upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim objektima i ne ostavljaju prostor za odvojene prostorije", kazala je Knežević.

Ističe da su zemlje koje su u zadnje dvije godine uvele slične zakone kao što su Rumunija, Češka, Moldavija jasno ukazuju na trend potpunog ograničavanja upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima i bez mogućnosti odvojenih prostorija za pušenje.

"U prilog tome ide i činjenica da i mali broj preostalih zemalja koje trenutno predviđaju odvojene prostorije idu ka njihovom ukidanju. Tako Austrija, koja se kod nas često navodi kao primjer u zagovaranju za odvojene prostorije, od maja 2018. ukida iste. S tim u vezi, mi stojimo isključivo za dokazano efikasne i isplative mjere za ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda na zatvorenim javnim mjestima koje će zaštititi zdravlje stanovništva, uključujuči i sve ugostiteljske radnike", zaključila je Knežević.