Dom naroda
8

Zakon o izbornim jedinicama FBiH: Ko će zakazati sjednicu - Bradara ili Tufekčić?

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji rješava probleme implementacije nakon oktobarskih izbornih rezultata, pokrenute su aktivnosti za sazivanje sjednice Doma naroda, saznaje Klix.ba.

Nezvanično nam je potvrđeno da bi Klub Bošnjaka u Domu naroda trebao u što skorijem vremenu predati zahtjev za sazivanje vanredne sjednice ovog doma radi usvajanja Zakona o izbornim jedinicama.

Kako nam je rečeno, to se čini zbog bojazni da predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH), prema svemu sudeći, neće sazvati ovu sjednicu, budući da njene stranačke kolege ovo rješenje smatraju neustavnim pa tako nisu ni učestovali na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma kada se usvajao ovaj zakon.

Prema poslovniku Doma naroda, predsjedavajuća nakon predatog zahtjeva ima 15 dana roka da sazove sjednicu, a ukoliko to ne uradi, onda to u roku od sedam dana može učiniti potpredsjedavajući, a to je Jasenko Tufekčić iz SDA.

Bradara se nije javljala na naše pozive niti je odgovarala na poruke. Tufekčić, s druge strane, za Klix.ba navodi kako ne vjeruje da će biti problema kod zakazivanja vanredne sjednice.

"Ne vjerujem da bi uvažena predsjedavajuća Doma naroda na sebe preuzela odgovornost da se parlamentarni život u FBiH ne odvija i da objektivno ne uđemo u rješavanje priče kada je riječ o Zakonu o izbornim jedinicama, odnosno prilagođavanju presudi Ustavnog suda BiH", kazao je Tufekčić.

Upitan šta misli o tome da on zakaže sjednicu, kazao je da se ne bi opterećavao time.

"Gospođa Bradara pokazala se kao profesionalac u cjelokupnom mandatu, a Dom naroda se ni do sada nije bavio nekim spekulacijama niti su se odvijale neke igre iza leđa. Poslovnik daje niz mogućnosti, ali mislim da neće biti potrebe da se bavimo time i da se zakazuje sjednica mimo predsjedavajuće", kazao je Tufekčić.

Podsjetimo, zakon je usvojen glasovima iz klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke.

Budući da je HDZ BiH protiv ovog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.