SDPBiH
0

Zakon o fiskalnim kasama preduvjet za zaustavljanje pljačke

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da je Zakon o fiskalnim kasama, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, osnovni preduvjet za zaustavljanje pljačke, redovno punjenje budžeta i sprječavanje interesa određenih privatnika.

SDP smatra da fiskalni sistem mora biti uređen na nivou države kako bi se spriječile malverzacije koje su, kako se ističe, trenutno evidentne.

Također ta politička partija smatra da su se entiteti kao organizacione jedinice pokazale nesposobnim u tom segmentu.

Najbolja ilustracija toga, kako se napominje, je činjenica da u Federaciji BiH fiskalne kase nisu obavezne i da ne postoji jedinstven registar, dok u RS-u postoje ekskluzivni distributeri od kojih se kase moraju kupovati pet do šest puta skuplje od njihovih tržišnih i stvarnih cijena.

  • SNSD-u nisu dovoljne pljačke prilikom gradnje zgrade Vlade RS-a, auto-puta u RS-u, pa pokušava sačuvati monopol prilikom prodaje fiskalnih kasa, koji preko svojih poduzetnika suvereno čuva - kaže se u saopćenju SDP-a.

SDP napominje kako vjeruje da će u Domu naroda Parlamenta BiH preOvladati razum i zajednički interes svih građana BiH, a ne "politički isprazne floskule koje SNSD-ova kuhinja svakodnevno servira".