BiH
0

Zakon o električnoj energiji FBiH nije dobio većinu glasova

FENA
Prijedlog zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada, nije dobio većinu glasova poslanika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu.

Predloženi zakon nije odobren, iako je naizgled bio postignut kompromis u vezi sa do tada spornim amandmanom poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA). Taj amandman je nalagao da ovaj zakon izričito propiše da nijedan novi elektroenergetski objekt u Federaciji ne smije biti građen bez saglasnosti Parlamenta ako je njegova predviđena snaga iznad 50 megavata.

Nastale su burne polemike u vezi s ovim pitanjem između ministra industrije, rudarstva i energetike Vahida Heće i pojedinih njegovih stranačkih kolega poslanika iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), s jedne strane, te poslanika SDA, s druge.

Hećo i drugi članovi SBiH tvrdili su da je na sceni nevjerica u iskrene namjere resornog federalnog ministarstva i Vlade da u Federaciji budu otvoreni novi javni radovi kao dobrobit za građane, a pojedinci iz SDA tvrdili su da neki po svaku cijenu žele imati uticaj u veoma unosnom energetskom sektoru.

Nakon ovih polemika kompromis je predložen iz Federalne vlade. Izrazio ga je premijer Nedžad Branković riječima da Vlada prihvata amandman SDA, uz dodatak - da se snaga iznad 50 megavata odnosi samo na buduće nove hidroelektrane, a da, pride, nove termoelektrane u Federaciji ne mogu biti građene bez saglasnosti Parlamenta ako je njihova predviđena snaga iznad 100 megavata.

Predlagač do tada spornog amandmana SDA, poslanik Ibrahim Nadarević, uvažio je ovaj prijedlog iz Vlade, ali uprkos tome, u konačnom glasanju Predstavničkog doma, Prijedlog zakona o električnoj energiji nije dobio većinu glasova.

U nastavku sjednice poslanike očekuje rasprava o radu i poslovanju Razvojne banke Federacije BiH.

U skupštinskoj sali je i direktor te banke Ramiz Džaferović.