{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o eksproprijaciji u parlamentarnoj proceduri

F
11.6.2007. u 13:10
0
0
Zakon o eksproprijaciji u parlamentarnoj proceduri
0
Zakon o eksproprijaciji u parlamentarnoj proceduri
Prijedlog federalnog zakona o eksproprijaciji, kojeg je utvrdila Federalna vlada na svojoj sjednici protekle sedmice u Sarajevu, početkom jula bit će na dnevnom redu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, potvrdio je Agenciji FENA predsjedavajući ovog Doma Safet Softić.
Predsjedavajući federalnog Doma naroda Josip Krešić sazvao je sjednicu za naredni četvrtak, 14. juna, ali o tome da li će tada zakon o eksproprijaciji biti na dnevnom redu i ovog Doma odlučuje isključivo Kolegij uoči sjednice, saopćeno je također.

Vlada FBiH predložila je i u parlamentarnu proceduru uputila zakon o eksproprijaciji u Federaciji BiH uz obrazloženje da sadrži značajne novine u ovoj oblasti kao rezultat promjena u vlasničkim odnosima. Novina se prvenstveno odnosi na ograničavanje dosadašnje široke primjene ovog instituta pravdanog potrebama brze izgradnje, obrazloženo je.

Predviđene su dvije vrste eksproprijacije - potpuna, a kod nje dolazi do prijenosa vlasništva i nepotpuna, što može značiti privremeno zauzimanje zemljišta ili ustanovljavanje tzv. služnosti na zemljištu i zgradi.

Izvlaštenje je dopušteno jedino ako vlasnik nekretnine i korisnik eksproprijacije nisu prethodno mogli sporazumno riješiti pitanje vlasništva. Korisnik eksproprijacije mora priložiti dokaz da je pokušao sporazumjeti se s vlasnikom, predloženo je u ovom tekstu.

Vlasnik će dobiti naknadu u drugoj nekretnini, a ako to nije moguće, u novcu, i to u tržišnoj protuvrijednosti.

Nekretnina ne može biti izvlašćena radi poljoprivredne proizvodnje.

Izvlašćenje je dopušteno kada je to potrebno radi izgradnje saobraćajne infrastrukture, privrednih, komunalnih, zdravstvenih i objekata kulture, odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa.

Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju objekta ili izvođenje radova - prometnica, dalekovoda, plinovoda, telekomunikacija, vodovodnih i dr., donose Federalna i kantonalne vlade na osnovu podnesenog prijedloga korisnika eksproprijacije, propisano je u ovom tekstu.

Da bi bio objavljen kao konačan zakon, moraju ga odobriti oba doma Federalnog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: