BiH
0

Zakon o eksproprijaciji u parlamentarnoj proceduri

FENA
Prijedlog federalnog zakona o eksproprijaciji, kojeg je utvrdila Federalna vlada na svojoj sjednici protekle sedmice u Sarajevu, početkom jula bit će na dnevnom redu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, potvrdio je Agenciji FENA predsjedavajući ovog Doma Safet Softić.

Predsjedavajući federalnog Doma naroda Josip Krešić sazvao je sjednicu za naredni četvrtak, 14. juna, ali o tome da li će tada zakon o eksproprijaciji biti na dnevnom redu i ovog Doma odlučuje isključivo Kolegij uoči sjednice, saopćeno je također.

Vlada FBiH predložila je i u parlamentarnu proceduru uputila zakon o eksproprijaciji u Federaciji BiH uz obrazloženje da sadrži značajne novine u ovoj oblasti kao rezultat promjena u vlasničkim odnosima. Novina se prvenstveno odnosi na ograničavanje dosadašnje široke primjene ovog instituta pravdanog potrebama brze izgradnje, obrazloženo je.

Predviđene su dvije vrste eksproprijacije - potpuna, a kod nje dolazi do prijenosa vlasništva i nepotpuna, što može značiti privremeno zauzimanje zemljišta ili ustanovljavanje tzv. služnosti na zemljištu i zgradi.

Izvlaštenje je dopušteno jedino ako vlasnik nekretnine i korisnik eksproprijacije nisu prethodno mogli sporazumno riješiti pitanje vlasništva. Korisnik eksproprijacije mora priložiti dokaz da je pokušao sporazumjeti se s vlasnikom, predloženo je u ovom tekstu.

Vlasnik će dobiti naknadu u drugoj nekretnini, a ako to nije moguće, u novcu, i to u tržišnoj protuvrijednosti.

Nekretnina ne može biti izvlašćena radi poljoprivredne proizvodnje.

Izvlašćenje je dopušteno kada je to potrebno radi izgradnje saobraćajne infrastrukture, privrednih, komunalnih, zdravstvenih i objekata kulture, odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa.

Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju objekta ili izvođenje radova - prometnica, dalekovoda, plinovoda, telekomunikacija, vodovodnih i dr., donose Federalna i kantonalne vlade na osnovu podnesenog prijedloga korisnika eksproprijacije, propisano je u ovom tekstu.

Da bi bio objavljen kao konačan zakon, moraju ga odobriti oba doma Federalnog parlamenta.