BiH
0

Zakon o amblemu RS-a predviđa i kazne do 15.000 KM

FENA
U Prijedlogu zakona o amblemu Republike Srpske, koji je po hitnom postupku upućen na razmatranje u Narodnu skupštinu, predviđene su i kazne od 15.000 KM, ukoliko se amblem ne bude upotrebljavao u skladu sa zakonom propisanim normama.

Tako je u ovom zakonskom aktu, o kojem će se razmatrati 23. aprila, navedeno da će se kaznom od 2.000 do 15.000 KM kazniti preduzeće, ustanova ili druga pravna osoba ako upotrijebi amblem RS-a protivno odredbama ovog zakona i propisima Vlade.

Također, kaznom od 150 do 2.000 KM kaznit će se odgovorna osoba u preduzeću, ustanovi ili drugom pravnom subjektu.

Amblem RS-a sastoji se od polja u bojama zastave RS-a preko koga je zlatni prepleteni inicijal Republike Srpske; polje je okruženo zlatnim plodnim hrastovim vijencem u dnu uvezanim trakom u bojama zastave; iznad polja je zlatna zatvorena heraldička kruna, a ispod polja zlatna krinova kruna; a oko svega je cirkumskripcija RS-a u latiničnom i ćiriličnom pismu.

Prijedlogom ovog zakona definirano je da je amblem dopunski simbol RS-a, a može se koristiti za njeno predstavljanje u svečanim, kulturnim, historijskim i sportskim manifestacijama i u drugim sličnim prilikama, te da se može koristiti umjesto grba RS-a u skladu s odredbama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a.

Definirano je da se amblem RS-a ne može upotrijebiti kao robni i uslužni žig, uzorak ili model niti kao bilo koji drugi znak za obilježavanje robe ili usluga, a bliže propise o izgledu i načinu upotrebe amblema RS-a donijet će Vlada RS-a u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Neslaganje s utvrđenim izgledom amblema izrazili su bošnjački članovi Komisije za simbole, ali su predstavnici iz reda srpskog naroda istakli da se na predloženi zakon mogu uložiti amandmani.

Ukoliko bude usvojen na sjednici zakazanoj za ponedjeljak 23. aprila o zakonu izjašnjavat će se i Vijeće naroda RS-a.