BiH
0

Zaključen Protokol o rješavanju problema u "Krivaji"

FENA
Današnji višesatni razgovori u Vladi FBiH o rješavanju problema u kombinatu “Krivaja” iz Zavidovića okončani su postizanjem dogovora o rješavanju osnovnih problema o čemu je zaključen Protokol.

Dogovoreno je da u petak 18. maja počne isplata jedne plaće koja će se okončati u ponedeljak 21. maja. Sindikat će pozvati radnike da se vrate na posao u ponedeljak 21. maja kako bi se održala proizvodnja što je preduvjet za provođenje procesa privatizacije.

Uprava “Krivaje” će osigurati da se isplata druge plaće radnicima izvrši u petak 25. maja.

Nadzorni odbor “Krivaje“ će na svojoj sjednici u subotu 19. maja odobriti program privatizacije u skladu sa odlukom o podjeli na tehnološke cjeline, a u svrhu velike privatizacije.

Agencija za privatizaciju FBiH će najdalje u ponedeljak 21. maja održati vanrednu sjednicu na kojoj se trebaju donijeti odluke o usvajanju programa privatizacije i početnog bilansa i o raspisivanju tendera.

Postignuta je saglasnost da organizacione jedinice “Parketarnica” i “Furnirnica” idu u veliku privatizaciju.

U Komisiji za provedbu tendera biće zastupljeni i predstavnici Sindikata. Vlada Zeničko-dobojskog kantona će osigurati da JP Kantonalno šumsko-privredno društvo vrši redovnu isporuku sirovine prema IK “Krivaja”.

Učesnici današnjih razgovora potvrđuju da su prekid štrajka i ponovno pokretanje proizvodnje uvjeti da se “Krivaja” spasi od stečaja, i osiguraju radna mjesta i poštena procedura za provođenje velike privatizacije u ovom preduzeću, što je pretpostavka i za normalizaciju života u Općini Zavidovići.

Ovaj su Protokol potpisali premijer FBiH dr. Nedžad Branković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, direktor Agecije za privatizaciju FBiH Enes Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik Općine Zavidovići Izet Bašić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići Omer Muhić, općinski vijećnici Fuhad Osmić, Idriz Mujarić i Nedžad Imamović kao i direktor “Krivaje” Jusuf Čahtarević, izvršni direktor Muhamed Šibonjić, glavni sindikalni povjerenik Vehbija Aličić, predsjednik Štrajkačkog odbora Ferid Balić i član ovog tijela Hajder Zajko, saopćio je Ured za informiranje Vlade FBiH.