BiH
0

Zaključci Vlade RS-a o reformi policije u BiH

FENA
Vlada Republike Srpske zaključila je da svako rješenje u reformi policije mora imati ustavni osnov i biti u skladu s Ustavom, što podrazumijeva postojanje Ministarstva unutrašnjih poslova i policije RS-a, što je preduvjet za svaku reformu u ovoj oblasti.

U zaključcima Vlade, usvojenim na jučerašnjoj posebnoj sjednici u vezi s aktivnostima u procesu reforme policije, ističe se da je potrebno formirati novu direkciju za provođenje restrukturiranja policije koja će odlučivati konsenzusom i koja će predložiti nekoliko modela policijskih struktura koji bi bili predmet pregovora i konačnog dogovora u vezi s ovim procesom, u kome nametanje rješenja za Vladu RS-a nije prihvatljivo.

Zaključeno je, kako je u Narodnoj skupštini danas saopćio potpredsjednik Vlade Anton Kasipović, da se prihvataju tri evropska principa kao najširi okvir za reformu policije na način kako proizilazi iz razumijevanja Sporazuma i kako su ih u posljednje vrijeme, u više navrata, tumačili evropski zvaničnici.

Vlada RS-a konstatira da je rješenje jedino moguće u okviru institucija predviđenih Sporazumom o reformi policije, uz posmatračku i konsultantsku ulogu ambasada EU u BiH i predstavnika EU.

"Vlada razumije da je reforma u ovoj oblasti važna za proces evropskih integracija, ali odlučno stoji na stanovištu da se ista može provesti samo uz poštivanje ustavnog uređenja BiH", navodi se u usvojenim zaključcima i preporučuje NSRS da ne vrši prijenos nadležnosti po odlukama o pojedinačnim reformama raznih oblasti, sve dok se to ne regulira ustavnim reformama.

Konstatirano je i da Sporazum o restrukturiranju policijskih struktura u BiH, koji je usvojila NSRS, nije realiziran u pogledu formiranja i načina odlučivanja Direkcije za provođenje restrukturiranja policije, te da s tim u vezi, Vlada RS-a nije aktivno učestvovala u njenom radu.

Izvještaj Direkcije, navodi se u zaključcima Vlade RS-a, za nju nije prihvatljiv bez korekcija, jer ignorira postojanje policije RS-a, koja je još 2002. godine ispunila 68 uvjeta postavljenih od OPTF-a i dobila njen certifikat.