{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaključci Vijeća o zapadnom Balkanu

F
10.11.2008. u 20:22
0
8
Zaključci Vijeća o zapadnom Balkanu
0
Zaključci Vijeća o zapadnom Balkanu
Vijeće za vanjske poslove je na sjednici u Briselu dalo puno podršku visokom predstavniku/specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčáku i njegovim naporima da osigura poštivanje Mirovnog sporazuma iz Dejtona/Pariza i unaprijedi reforme.
Vijeće je podsjetilo da potpisivanje SSP-a predstavlja važnu etapu u odnosima BiH i Evropske unije. Međutim, Vijeće je izrazilo svoju duboku zabrinutost zbog nedavnog razvoja političke situacije u BiH, posebno u vezi sa korištenjem nacionalističke retorike i provođenjem jednostranih odluka od određenih dužnosnika, koje dovode u pitanje zajedničke nadležnosti i osnove države.

Takve izjave i djela ugrožavaju reforme neophodne za budućnost zemlje. Vijeće je primilo k znanju pismo Predsjedništva, generalnog sekretara/visokog predstavnika i komesara za proširenje.

Ponovno ističući evropsku perspektivu Bosne i Hercegovina, Vijeće je pozvalo bh. vlasti da preuzmu svoje odgovornosti i obnove napore kako bi se neophodne reforme nastavile i osigurao napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Vijeće pozdravlja sporazum koji su s tim u vezi postigle tri vodeće stranke u BiH. Vijeće poziva da se dogovoreni prijedlozi što prije konkretiziraju i da se političke snage u BiH ujedine oko ovog projekta.

Vijeće je podsjetilo da i dalje podržava cilj tranzicije OHR-a u ojačano prisustvo Evropske unije. Vijeće je također podsjetilo da je PIC naveo pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a.

Vijeće je pozvalo vlasti u BiH da intenziviraju napore kako bi se u potpunosti ispunili navedeni ciljevi i uvjeti. Vijeće je istaklo ponovnu volju Evropske unije da pojača svoj angažman u Bosni i Hercegovini i da preuzme svoje odgovornosti, koristeći sve instrumente koji joj stoje na raspolaganju.

Vijeće je pozdravilo zajednički izvještaj generalnog sekretara/visokog predstavnika i komesara za proširenje o jačem angažmanu EU u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je naglasilo da će razvoj operacije ALTHEA trebati uzeti u obzir politička dešavanja.

Vijeće je ocijenilo evoluciju operacije ALTHEA i prihvatilo je prijedloge iz polugodišnjeg izvještaja generalnog sekretara/visokog predstavnika o ovoj operaciji.

Vijeće je izrazilo svoju duboku zabrinutost povodom nedavnih političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Međutim, unatoč teškoj političkoj situaciji, sigurnosna situacija je ostala stabilna.

U okviru globalnog angažmana Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Vijeće je naglasilo ključan napredak ostvaren u ispunjenju mandata operacije ALTHEA, posebno u vezi sa okončanjem vojnih zadataka i stabilizacijom predviđenom u Sporazumu iz Dejtona/Pariza.

Iz tih razloga, Vijeće smatra da bi pripreme za eventualnu evoluciju operacije trebale biti nastavljene, uzimajući u obzir buduću ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije.

Rezultati tih priprema će biti predstavljeni Vijeću u martu 2009. godine, kako bi se Vijeće moglo očitovati o budućnosti operacije čim se za to steknu uvjeti. Evolucija operacije ALTHEA će trebati uzeti u obzir razvoj političkih dešavanja.

Vijeće je naglasilo da suradnja s NATO-om u pogledu operacije ALTHEA i dalje dobro funkcionira.

Vijeće je primilo k znanju napore EUPM u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri provedbi reforme policije usvojene u aprilu 2008. i poboljšanju koordinacije policijskih snaga i pravosudnih organa.

EUPM, čiji mandat ističe u decembru 2009. godine, nastavit će svoju važnu ulogu u stabilizaciji i evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine.

Vijeće će u odgovarajućem trenutku razmotriti buduću evoluciju ove misije nakon 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: