BiH
0

Zaključci Vijeća EU-a o zapadnom Balkanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije usvojilo je u utorak na sjednici u Luxembourgu zaključke o zemljama zapadnog Balkana.

SRBIJA

Vijeće pozdravlja potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju (SSP) i Prijelaznog sporazuma kao važan korak na putu te zemlje ka Evropskoj uniji. Ono se nada intenziviranju saradnje sa Srbijom na temelju okvira koji nude ti sporazumi i ostali mehanizmi procesa stabilizacije i pridruženja.

Vijeće podsjeća na članove 2, 4 i 133 sporazuma i ističe da je puna saradnja s Haškim sudom (ICTY), uključujući sve moguće napore na hapšenju i prebacivanju optuženika, suštinski element tih sporazuma.

U skladu s tim ministri EU-a su se saglasili da podnesu SSP sa Srbijom svojim parlamentima na ratifikaciju a Komisija je odlučila da provede Prijelazni sporazum što skorije, čim Vijeće odluči da Srbija potpuno sarađuje s ICTY-em. Vijeće i Komisija redovno će nadzirati da li Srbija nastavlja saradnju s ICTY-em. Evropska unija i njene države članice će pomoći Srbiji u vezi s tim.

BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće je pozdravilo zaključenje prve faze policijske reforme nedavnim usvajanjem dva zakona o policiji. Vijeće podsjeća da je sporazum o policijskoj reformi u skladu s tri principa EU-a i nužan je preduvjet ka daljenjem napretku u zaključenju SSP-a.

Vijeće priznaje napredak BiH u ispunjavanju sva četiri uvjeta za potpisivanje SSP-a kako je navedeno u zaključcima Vijeća od 12. decembra 2005. Iako BiH treba poduzeti dodatne napore na provedbi reformi, Vijeće je izrazilo spremnost da potpiše sporazum. Tehničke pripreme su u toku.

Vijeće je naglasilo značaj budućeg sporazuma kao suštinskog okvira za veze između EU-a i BiH, te bitnog elementa na osiguravanju stabilnosti unutar zemlje. Stoga ono ohrabruje sve političke snage u BiH da se ujedine u svojim naporima i nastave odlučno provoditi reformski program, uključujući i prioritete postavljene u Evropskom partnerstvu. Podsjećajući na svoje zaključke od 10. marta, Vijeće je pozvalo Evropsku komisiju da pokrene dijalog o viznom režimu s BiH što prije.

ZAPADNI BALKAN

Napredak ostvaren posljednjih godina u procesu stabilizacije i pridruživanja mora se održati i učiniti nepovratnim. Evropska perspektiva treba biti dostižna i opipljiva narodima širom zapadnog Balkana.

U tom cilju Vijeće je pozdravilo pokretanje dijaloga o liberalizaciji viznog režima i nada se novim raspravama o "mapama puta" za sve zemlje u regiji.

Ono je pozdravilo namjeru Komisije da dodatno poveća broj stipendija koje se odobre studentima sa zapadnog Balkana za studiranje u zemljama EU-a, inicijativu na podršci građanskom društvu i jačanju saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama i s donatorima u cilju podrške društveno-ekonomskom razvoju u regiji.

Također je izrazilo podršku jačanju saradnje na sprečavanju prirodnih i drugih katastrofa, spremnosti na odgovor na njih i pozvalo je na dodatno učešće zapadnog Balkana u komunalnim programima kao i na razvijanje javne administracije regionalnih škola (ReSPA).

Vijeće se u potpunosti obavezalo na provođenje tih mjera. Ono je također pozvalo ostala vijeća EU-a da rade na takvim poljima kao što su saobraćaj i energija, kako je zacrtano u zaključcima Vijeća.