Vlada FBiH
0

Zaključci sastanka predstavnika Vlade i Mirovinskog fonda

FENA
U organizaciji federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, a na traženje premijera Federacije Nedžada Brankovića, danas je u Sarajevu održan sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva financija te članovima menadžmenta i uprave Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, saopćeno je iz Ureda za odnosu s javnošću Vlade FBiH.

Razmatrana su pitanja osiguravanja sredstava za mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima, primjenom posebnih propisa te druga pitanja bitna za funkcioniranje sistema mirovinskog osiguranja.

Imajući u vidu ekonomsko stanje u kojem je Federacija BiH, koje se direktno odrazilo na proračun Federacije u prošloj i ovoj godini, a u svjetlu pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, ministar Jelečević iznio je stav Vlade i Parlamenta FBiH da prema umirovljenicima treba imati poseban senzibilitet te da je financijska održivost mirovinskog osiguranja jedan od bitnih prioriteta ovog ministarstva.

Radi rješavanja financiranja mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, primjenom posebnih propisa, zaključeno je da se kroz Zakon o izvršenju proračuna, pri izradi rebalansa proračuna, da prioritet osiguravanju sredstava za ove mirovine zajedno s ostalim boračkim davanjima.

Zaključeno je i da se iz tekućeg proračuna FBiH odmah prebace sredstva Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje na ime povoljnijeg umirovljenja iz predviđenih sredstava za ovu namjenu.

Zaključci su i da se vodi računa glede primjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, kako on ne bi utjecao negativno na financijsku stabilnost Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje te da se nastavi s reformom sistema mirovinskog i invalidskog osiguranja, a radi osiguranja njegove dugoročne financijske održivosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.