OHR
0

Zaključci Narodne skupštine RS krše Dejtonski sporazum

FENA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Ured visokog predstavnika u BiH potvrdio je danas da stavovi Vlade Republike Srpske od 14. decembra ove godine i Zaključci Narodne skupštine RS od 28. decembra, kojima se odbacuje implementacija zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, krše Dejtonski mirovni sporazum.

U saopćenju OHR-a navodi se da visoki predstavnik svoje ovlasti crpi iz međunarodnog prava, uključujući pravno obvezujuće odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Iz OHR-a podsjećaju organe vlasti RS-a da je Vijeće sigurnosti UN-a od 1997. godine putem rezolucija u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija, redovno potvrđivalo ovlasti visokog predstavnika kojima ima pravo donositi obvezujuće odluke.

Naglašava se da Republika Srpska mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti te da ne smije osporavati mjere poduzete u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a pod Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Organi vlasti RS-a, ističe se u saopćenju, ne mogu tvrditi da djeluju u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i istovremeno zanemarivati Aneks X, kontinuirano osporavajući visokog predstavnika i njegove ovlasti.

Visoki predstavnik je, u skladu sa Aneksom X Dejtonskog mirovnog sporazuma, konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata ovog sporazuma, što također nalaže da visoki predstavnik "pomaže pri rješavanju poteškoća koje se pojave u vezi sa civilnom implementacijom, kada to ocijeni potrebnim".

Naglašava se da Zaključci NSRS koji negiraju zakonski okvir pravosudnih institucija BiH, uključujući pitanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu (MKTJ), predstavljaju direktan napad na sami koncept vladavine prava.

U tom kontekstu postavlja se pitanje zašto organi RS-a osjećaju potrebu da održe referendum o tome da li trebaju poštovati vladavinu prava, uključujući saradnju sa MKTJ.

U OHR-u naglašavaju da je saradnja sa Haškim tribunalom obaveza svih zemalja, naročito zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma. Potpisnice imaju obavezu iz člana IX Dejtonskog sporazuma da "sarađuju u istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločinaca".

Također se podsjeća na postojanje obaveze koja proističe iz činjenice da je Odluka visokog predstavnika zasnovana na jednoglasnom dogovoru ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira postignutom 14. decembra, da se produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u oblasti ratnih zločina, postepeno ih zamjenjujući domaćim sudijama i tužiocima.

OHR će informirati Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti UN-a da su se posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština RS upustile u negiranje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je žaljenje zbog činjenice da se na kraju godine mora raspravljati o tom pitanju, potcrtavši da on mora još jednom pojasniti svoj stav.

Inzko je ujedno svim građanima BiH poželio sve najbolje u Novoj godini, te da im ona donese dobro zdravlje i mnogo sreće.