Pripreme za kongres
271

Zaključci nakon sjednice Predsjedništva SDA: Mi nećemo i ne želimo sami u vlast

Klix.ba
Asim Sarajlić (Foto: M. O./Klix.ba)
Fadil Novalić, Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, Edin Mušić, Suad Hasandedić (Foto: M. O./Klix.ba)
Završena je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su predstavnici vrha ove stranke gotovo tri sata razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, pregovorima i budućim aktivnostima.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kazao je na kraju sastanka kako su donijeli određene odluke vezane za predstojeći Kongres stranke. Pored toga, bilo je riječi i o formiranju Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

"Na tragu smo dosadašnjih zaključaka da moramo voditi procese, formirati vlast, ali ne na ušrtb ranije donesenih odluka i zakona te svega onoga što se tiče EU i NATO puta BiH", rekao je Sarajlić.

Kada je riječ o razgovorima sa drugim strankama u vezi sa formiranjem vlasti, Sarajlić je kazao kako je SDA u stalnoj komunikaciji sa SBB-om i DF-om, a uskoro očekuju i konkretizaciju tih razgovora.

"Ono što radi vlada i ono što se zove nova kompozicija vlasti su dva paralelna procesa", prokomentarisao je Sarajlić.

SDA je svim liderima stranaka sa kojima je imala razgovore podijelila načelni program i dokument koji treba potpisati sa HDZ-om i SNSD-om.

"Proslijedili smo im dokument kako bi nam i oni sali svoja mišljenja. SDA ne ulazi sama u vlast i ne želi sama u vlast. SDA želi u ovom odgovornom i ozbiljnom trenutku za ovu zemlju da prikupi što više probosanskih snaga", istakao je Sarajlić.

Na pitanje novinara je li moguće da se ponovi scenarij iz prethodnih godina kada je riječ o razgovorima probosanskih stranaka, Sarajlić odgovara kako su se sada svi uozbiljili.

"Naučili smo neke lekcije i mi i naši partneri. Svi smo danas ozbiljniji i realnije ćemo gledati na stanje jer puno je izazova pred ovom zemljom", rekao je potpredsjednik SDA.

Kada je riječ o napadu koji je Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, izvršio na fotoreportera portala Žurnal, Sarajlić nam govori kako će "vidjeti šta će uraditi s tim".

"Nisam pogledao snimak, ali SDA je tu principijelna i osuđuje svaki napad na novinare", kratko je prokomentarisao Sarajlić.

Kako je najavljeno, sastanak SDA sa HDZ-om i SNSD-om mogao bi biti održan iduće sedmice.