PSBiH
0

Zaključci komisije Doma naroda za finansije i budžet

FENA
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je na današnjoj sjednici u Sarajevu finansijski izvještaj Radio-televizije BiH za 2007. godinu koji je primila k znanju i predložila Domu naroda da ga također primi k znanju na svojoj sjednici.

Zaključeno je da Dom naroda naloži Upravnom odboru RTV-a BiH angažiranje konsultantske kuće koja će utvrditi stvarno finansijsko stanje i izvršiti procjenu imovine RTV-a, uvažavajući preporuke revizija iz prethodnih godina, s prijedlogom mjera izlaska iz situacije u kojoj je Radio-televizija BiH.

Zaključeno je i da se finansijski izvještaj pošalje na uvid Tužilaštvu BiH.

Članovi Komisije usvojili su finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za 2006. i 2007. godinu, kao i Nacrt izvještaja o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2008. godinu.

U vezi s donošenjem odluke sa zahtjevom za specijalnu reviziju Upravnog odbora Elektroprenosa BiH - Elektroprijenosa BiH A.D. Banja Luka, Komisija je odlučila zatražiti autentično tumačenje člana 3. stava 11 Zakona o reviziji institucija BiH imajući u vidu Zakon o osnivanju kompanija za prenos električne energije u BiH.

Primljeni su k znanju odgovor Ministarstva finansija i trezora BiH na nalaz i preporuke po Izvještaju o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2007. godinu i mjerama na otklanjanju uočenih nedostataka, mišljenje Visokog i sudskog tužilačkog vijeća BiH od 23. 12. 2008. godine, zatim obavještenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH o razlozima nedolaska njihovih predstavnika na 26. sjednicu Komisije i Izvještaj s regionalnog okruglog stola "Odnos između parlamenta i javnih revizorskih institucija" koji je održan u Skoplju 12. i 13. decembra 2008. godine.

Po okončanju ove sjednice, održana je 28. sjednica Komisije na kojoj je utvrđen konačni tekst Izvještaja o razmatranim izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH za 2007. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.