BiH
0

Zaključci današnje sjednice Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo zaključak da se uputi zvaničan poziv kralju Hašemitske kraljevine Jordan njjegovom kraljevskom veličanstvu Abdullahu II i njenom kraljevskom veličanstvu kraljici Raniji za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo termin posjete predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog Bosni i Hercegovini u periodu od 2. do 6. marta ove godine te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da utvrdi tačan termin posjete. saopćeno je iz Predsjedništva

Predsjedništvo BiH je podržalo inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH za održavanje Konferencije Atlantic Policy Advisory Group (APAG) EAPC u Bosni i Hercegovini u junu 2009. godine te ovlastilo Ministra vanjskih poslova BiH da uputi pismo namjere NATO-u, kojim se izražava spremnost BiH da organizuje Konferenciju Atlantic Policy Advisory Group u BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj sa Konferencije na kojoj je potpisana Konvencija o zabrani kasetne municije (Oslo - 3. decembar 2008. godine).

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za period 1.1.- 30.9. 2008. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu Jadranskog prekograničnog programa saradnje u okviru IPA instrumenta za pretpristupnu pomoć i Odluku o prihvatanju Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Kraljevine Španije koju predstavlja Ured Kreditnog instituta - Finansiranje sistema otpadnih voda u općinama Fojnica, Prnjavor, Široki Brijeg i vodosnabdijevanja u općini Ljubuški.

Za potpisnika je ovlastilo Dragana Vrankića, ministra finansija i trezora BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH za koja je predviđen čin generala.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiju Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamsku Republiku Afganistan.

Deset oficira Oružanih snaga BiH će izvršavati misiju operativnih, administrativnih i drugih štabskih zadataka i poslova koje zahtijeva formacijsko mjesto na dužnosti članova štabova u sastavu kontingenta Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke i kontingenta Oružanih snaga Kraljevine Danske.

Predsjedništvo BiH konstatuje da je upućivanje Oružanih snaga BiH u misiju Snage međunarodne pomoći (ISAF) još jedan korak na putu evroatlantskih integracija i obavezuje sve organe u Bosni i Hercegovini, prvenstveno Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane, kao i Vijeće ministara BiH, da se maksimalno angažiraju na ispunjavanju svih uslova koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom za punopravno članstvo u NATO-u.

Predsjedništvo BiH je upoznato sa informacijom Ministarstva odbrane BiH o realizaciji projekta za uspostavu videolinka između Operativnog centra za komandu i kontrolu u Oružanim snagama BiH i zgrade Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Protokola između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o amandmanima na Sporazum između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o unapređenju i zaštiti ulaganja; Odluku o prihvatanju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike i Odluku o prihvatanju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Za potpisnika ovih sporazuma Predsjedništvo BiH je ovlastilo Mladena Zirojevića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Ugovoru o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo; Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Ugovoru o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Konvenciji o procjeni uticaja životne sredine u prekograničnom kontekstu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o izmjeni i dopuni Ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Izrael; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Afganistan; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Iran; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Indije; Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke, te Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Programa saradnje u oblastima kulture, obrazovanja i nauke između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke za period 2008. - 2011. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o prihvatanju Dokumenta međunarodne agencije za atomsku energiju - Pravila ponašanja o sigurnosti i bezbjednosti radioaktivnih izvora.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Konvenciji o nuklearnoj sigurnosti i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine amandmanima na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o odobravanju privremene primjene Memoranduma o razumijevanju između BiH i Evropske zajednice o pridruživanju Bosne i Hercegovine Sedmom okvirnom programu Evropske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti sa aneksima.

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo i Odluku o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija, Odluku o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Evropske investicione banke - Projekt vodovoda i kanalizacije u Federaciji BiH, Odluku o ratifikaciji Evropskog sporazuma o dostavljanju molbi za pravnu pomoć - Strazbur, 27. januar 1977. godine.