BiH
0

Zaključak Vlade FBiH upućen Samostalnom sindikatu rudara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić informisao je danas članove Vlade FBiH o pregovorima sa Samostalnim sindikatom rudara u FBiH s kojim je razgovarano o mogućnostima iznalaženja sistemskih rješenja po zahtjevima Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH saopćeno je da je nakon prihvatanja Informacije Vlada FBiH usvojila i Zaključak koji je Novalić uputio Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o eksproprijaciji i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ovaj organ izvršne vlasti na današnjoj sjednici razmatrao je radni tekst Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se, s ciljem jačanja zapošljivosti i poticanja zapošljavanja, uređuju uvjeti za ostvarivanje prava na podsticaj poslodavaca pri zapošljavanju nezaposlenih osoba bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale, odnosno dugotrajno nezaposlenih osoba.

Riječ je o jednom od reformskih zakona čije je donošenje predviđeno u Programu rada Vlade i zasnovano na ekspozeu premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Danas je donesena i Odluka o raspisivanja javnog konkursa za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine vrši Vlada FBiH i utvrdila kriterije za njihov izbor i nominiranje.

Federalna vlada je donijela i Uredbu o načinu dodjele prava za vađenje materijala iz vodotoka, te Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje zemljišta uz javne ceste.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade Federacije BiH i rukovoditelja federalnih organa državne službe kojom su smanjeni iznosi naknada za učešće u radu svih vrsta radnih tijela.

Vlada FBiH zadužila je sva federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe da odmah obustave sve procedure za prijem namještenika, do 1. septembra 2015. godine.

"Uz više izjašnjenja na inicijative za donošenje zakona, doneseno je i nekoliko kadrovskih rješenja", saopćeno je iz Vlade FBiH.