BiH
0

Zaključak na usvojeni Prostorni plan FBiH: Alternativna dionica autoputa južno od Mostara

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegatski klubovi Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon što je odobren Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na koridoru 5C", iznijeli su zaključke koji su podržani većinom glasova.

Vlada Federacije BiH, nadležna ministarstva i JP Autoceste FBiH zaduženi su da iz sredstava ostvarenih optimizacijom trase koridora 5C na dionici Konjic (petlja Ovčari) - Mostar Sjever predvide i planiraju optimizaciju, modernizaciju i ubrzanje cestovnog prometa osiguranjem najpovoljnijeg priključka na trasu Autoceste koridora 5C sa završnom petljom u općini Jablanica i to za općine iz pravca Jablanica-Prozor Rama-Gornji Vakuf-Uskoplje-Bugojno-Donji Vakuf -Jajce, te iz pravca Tomislavgrad-Posušje-Jablanica kao i pravac Konjic istovremeno s izvođenjem radova na tunelu Prenj.

Također, Vlada, nadležna ministarstva i JP Autoceste FBiH je zadužena da prati provedbu odredbi Prostornog plana, te da eventualne optimizacije koridora 5C dostavi u obliku izmjene plana.

"U pogledu dionice Mostar-Jug Klub Bošnjaka predložio je alternativnu dionicu koja ne uništava poljoprivredno zemljište. Smatramo da ovo rješenje treba što hitnije razmotriti Vlada FBiH, te ako utvrdi da je to povoljnije Parlamentu FBiH uputi izmjene i dopune plana", rekao je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić novinarima nakon što je prekinuta sjednica.

O nastavku zasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH javnost će biti naknadno obavještena.