{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaključak CIK-a: U Izborni zakon treba ugraditi kategoriju "vanredni izbori"

F
13.4.2013. u 16:02
8
1
Zaključak CIK-a: U Izborni zakon treba ugraditi kategoriju "vanredni izbori"
8
Zaključak CIK-a: U Izborni zakon treba ugraditi kategoriju "vanredni izbori"
Foto: SRNA
Jedan od zaključaka dvodnevne konferencija pod nazivom "Lokalni izbori 2012-Analiza izbornog procesa" održane na Jahorini u organizaciji Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koja je završena danas, bio je da se u Izborni zakon ugradi kategorija "vanrednih izbora".
Teme konferencije su bile "Organi za provođenje izbora", "Zaštita izbornog prava" i "Finansiranje kampanje, zakonska rješenja i iskustva učesnika na Lokalnim izborima 2012. godine".

Kao završni dokument konferencije usvojeni su zaključci koji će biti distribuirani svim organima za provedbu izbora u BiH i drugim zainteresiranim učesnicima izbornog procesa, a oni će CIK-u poslužiti da inicira unapređenje izbornog zakonodavstva u BiH.

Ostali zaključci odnose se na to da treba pojačati nadzor nad finansiranjem izborne kampanje posebno sa aspekta korištenja javnih dobara te osigurati finansijsku neovisnost organa za provedbu izbora, a potrebno je i zaštitu izbornog prava regulirati tako da se izbjegne trostepenost postupka.

Predstavnici CIK-a danas su uručili i zahvalnice istaknutim općinskim izbornim komisijama i pojedincima, članovima izborne administracije, za poseban doprinos u izbornom procesu.

Kolektivne zahvalnice su dobile općinske izborne komisije iz Lukavca i Laktaša, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Konferencija je okupila oko 200 učesnika među kojima su bili članovi lokalnih izbornih komisija, predstavnici političkih partija, izabrani zvaničnici i gosti iz inozemstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: